2019

ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV, r. Gregor Božič (Slovenija, Italija, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV, r. Gregor Božič (Slo, I, 2019) -  24. 11. ob 18.00 in 20.15; 20. in 23. 12. ob 20.15.Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Slovenija, Italija, 2019, 81 min.)
Filmska projekcija je nastala v sodelovanju s skupino za pripravo Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Po filmu se bodo predstavili njegovi ustvarjalci, s katerimi se bo pogovarjala Vesna Humar.

Režija: Gregor Božič
Scenarij: Gregor Božič, Marina Gumzi
Glasba: Hekla Magnúsdóttir     
Igrajo: Massimo De Francovich (Mario), Ivana Roščić (Marta), Giusi Merli (Dora), Tomi Janežič (Dr. Toni), Anita Kravos (Cecilia), Nataša Keser (Ema), Janez Škof (Silvan), Ivo Barišič (Il Vento), Igor Kovač (Ivan), Janja Majzelj (Kralj), Marko Brecelj (Kralj), Matija Solce (Kralj), Renzo Gariup (Germano - glas)
Festivali in nagrade: 22. Festival slovenskega filma: vesna za najboljši celovečerni film, za najboljšo režijo, najboljšo glavno moško vlogo, najboljšo fotografijo, najboljšo izvirno glasbo, najboljšo montažo, najboljšo scenografijo, najboljšo kostumografijo, najboljšo masko, najboljši zvok ter nagrado občinstva in nagrada IRIDIUM; Toronto
Distribucija: Demiurg

Zgodba
Zgodba je postavljena v sredino 20. stoletja in se odvija v zapuščenih vasicah v Benečiji na tedanji italijansko-jugoslovanski meji, kjer je bila po drugi svetovni vojni velika revščina in kjer je zaznati stopnjujočo se politično napetost med sosednjima državama. Sredi kostanjevih gozdov živi skopuški mizar Mario in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se Marta, zadnja kostanjarka, pripravlja, da bo za zmeraj zapustila nesrečne doline in našla boljše življenje onkraj oceana ...

Izjava avtorja
"Film je posvečen Benečiji, obmejni pokrajini med Slovenijo in Italijo, ter njenim ljudem. Na filmski trak smo skušali prenesti duh tega posebnega prostora, ki so ga skozi stoletja oblikovale politične napetosti, revščina in izseljevanje prebivalstva. Želeli smo, da bi prostor zaživel kot glavni junak filma – skozi atmosfero večinoma zapuščenih vasi in njihovo specifično arhitekturo, skozi privide in prisluhe, ki so ostali za njihovimi nekdanjimi prebivalci, ter, najpomembneje, skozi naravo – in sicer v obliki, ki je neločljivo povezana s tem prostorom: kot pravljica, ki jo prebereš pred nočjo."
Gregor Božič

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy