2021

COLETTE, r. Wash Westmoreland (Velika Britanija, ZDA, 2018)

Pričetek:
Zaključek:

Spletni ogled

FILMSKI ŠOPEK: Mustang, Colette, Dnevnik Diane Budisavljević



Colette (Colette, Velika Britanija, ZDA, 2018, 111 min.)


Biografska drama o radoživi francoski pisateljici, ki na pragu moderne dobe s svojim življenjem in delom ruši tabuje, izziva vladavino patriarhata in nazadnje pokoplje figuro pokorne žene.

Režija: Wash Westmoreland
Scenarij: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
Fotografija: Giles Nuttgens
Glasba: Thomas Adès
Igrajo: Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough, Eleanor Tomlinson, Fiona Shaw
Festivali, nagrade: Hollywoodska glasbena in medijska nagrada za najboljšo izvirno glasbo v neodvisnem filmu. Štiri nominacije za nagrado britanskega neodvisnega filma (BIFA). Sundance. Toronto. London. Torino.
Distribucija: Cinemania group

Zgodba
Sidonie-Gabrielle Colette je bistro in radoživo podeželsko dekle, ki jo poroka s karizmatičnim egocentrikom Willyjem pripelje naravnost v središče živahnega umetniškega vrenja v Parizu. Podjetni Willy prepozna ženin talent in jo spodbudi k pisanju, a vztraja, da knjigo objavi pod njegovim imenom. Prva zgodba iz škandalozne serije Claudine v trenutku postane senzacija, Colette in Willy pa glavni pariški zvezdniški par. Toda Colette kmalu ugotovi, da Willyja poleg uspeha zanimajo tudi druge ženske, nedolgo zatem pa podobne vzgibe odkrije še pri sebi. Bolj ko se osvobaja in raziskuje lastne želje in hrepenenja, bolj v njej raste potreba, da se kot ženska in umetnica reši jarma svojega moža.

Izjava avtorja
»Okrog leta 1999 je začel Richard [pokojni Richard Glatzer, režiserjev umetniški in življenjski partner, op. ur.] na veliko prebirati Colette – tako njeno literaturo kot različne biografije o njej – in navdušil je tudi mene. Ugotovila sva, da se tu skriva odličen film, zlasti če se osredotočiš na njen prvi zakon. To je bil čas ključnih sprememb, začetek moderne dobe. Na področju spolnih vlog so se dogajali tektonski premiki; ženske so zahtevale več moči na vseh področjih življenja in moški so se temu z vso silo upirali. /…/ Colettino življenje bi zadostovalo za štiri ali pet sezon televizijske nadaljevanke, njen zakon z Willyjem pa je bil odlična snov za dveurni film o ženski, ki je želela biti slišana, in moškem, ki je imel oblast nad njenim glasom. /…/ Colettino pisanje je močno povezano z njenim življenjem. Vse, kar se ji je v različnih življenjskih obdobjih dogajalo, je z minimalno zakrinkanimi liki pristalo med platnicami. Zdi se mi, da mnogi pisatelji pišejo sijajne zgodbe, a živijo varljivo umirjena življenja, Colette pa je imela divje življenje, raziskovala je svojo seksualnost, se osebnostno razvijala in vse to počela na očeh javnosti. /…/ Imela je zelo močan notranji kompas. Odrasla je na podeželju in razvila lasten občutek za to, kaj je prav, ter se po njem ravnala. Na družbene norme se ni prav dosti ozirala in mislim, da je prav zato tako zanimiva za današnji čas.«
Wash Westmoreland

Zanimivosti
Francoska pisateljica Sidonie-Gabrielle Colette (1873–1954) je prve, delno avtobiografske zgodbe iz takrat škandalozne serije Claudine izdala pod imenom prvega moža, znanega pisca in založnika z umetniškim imenom Willy. Bil je eden najbolj zloglasnih pariških libertincev, ki je Colette vpeljal v avantgardne umetniške in intelektualne kroge in jo spodbujal k lezbičnim razmerjem. Po ločitvi se je Colette ukvarjala s plesom in uprizoritveno umetnostjo ter ljubimkala z mnogimi ženskami. Pozneje se je poročila še dvakrat, precej prahu pa je dvignila tudi s tem, da je drugega moža varala z njegovim sinom. Leta 1948 je bila nominirana za Nobelovo nagrado za literaturo. V slovenščino je prevedenih več njenih del: Čisto in nečisto, Claudinin dom, Potepinka, Lepotec Chéri, Zeleno žito in Svitanje. Njeno novelo Gigi je Vincente Minnelli leta 1958 priredil v znameniti muzikal z Leslie Caron.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy