2021

MUSTANG, r. Deniz Gamze Ergüven (Francija/Nemčija/Turčija/Katar, 2015)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

FILMSKI ŠOPEK: Mustang, Colette, Dnevnik Diane Budisavljević



MUSTANG (Mustang, Francija/Nemčija/Turčija/Katar, 2015, 94 min.)

režija Deniz Gamze Ergüven
scenarij Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
fotografija David Chizallet, Ersin Gok
montaža Mathilde Van de Moortel
glasba Warren Ellis
produkcija Charles Gillibert
igrajo Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit Işcan, Tuğba Sunguroğlu, Ilayda Akdoğan, Erol Afsin
festivali, nagrade Nagrada Europa Cinemas Label – Štirinajst dni režiserjev, Cannes. Nagrada FIPRESCI za evropsko odkritje leta – evropske filmske nagrade. Nagrada občinstva za najboljši tujejezični film – Chicago. Nagrada C.I.C.A.E. – Hamburg. Najboljše igralke – Goa. Nagrada občinstva za najboljšo novo avtorico – AFI Fest, Los Angeles. Nagrada Freedom of Expression – National Board of Review, ZDA. Najboljši film, najboljša režiserka – Odesa. Najboljši prvenec – Philadelphia. Najboljši film, posebna omemba žirije v kategoriji najboljše igralke – Sakhalin. Najboljši film, najboljše igralke, nagrada občinstva za najboljši igrani film – Sarajevo. Nagrada občinstva – Sevilja. Najboljši scenarij – Stockholm. Najboljši film v kategoriji filmov z Balkana – Solun. Drugi najboljši film, najboljši novi režiser, nagrada občinstva, nagrada mladega občinstva, nagrada FIPRESCI – Valladolid. Nagrada Evropskega parlamenta LUX. LIFFe. Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film. Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film.
distribucija Demiurg

zgodba
Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba.

komentar»Ko boste gledali Mustanga, film o petih turških sestrah, ki jih skušajo "aranžirano" poročiti, se boste spomnili na romane Jane Austen, predvsem na Prevzetnost in pristranost (1813), kjer skušajo "aranžirano" poročiti pet angleških sester /…/ Ženska potrebuje moža. Če je premožen, toliko bolje. Poroke so tu ekonomske kategorije. Nekatere punce se ženitnim aranžmajem upirajo, druge ne. Sistem je represiven, toda obenem tako utečen, naličen in gladek /…/ da se zdi samoumeven in naraven. Deniz Gamze Ergiiven, režiserka Mustanga /…/ ima do petih sester tak sestrski odnos kot Jane Austen do sester Bennet, le da se vse skupaj dogaja dobrih 250 let po Prevzetnosti in pristranosti, tako da turški ženitni sistem - sprijet s tradicijo, ki je sredi modernosti muzejsko zamrznila vse odtenke podrejanja ženske - deluje represivno in pošastno prav zato, ker je tako utečen, gladek in samoumeven. In ker je tako utečen, gladek in samoumeven, kar kliče k vdaji.« ZA+
Marcel Štefančič, jr, Mladina

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy