2021

ŽAREK V SRCU, r. Claire Denis (Francija, 2017)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

Zarek v srcu 05

FILMSKI ŠOPEK: Tiha strast, Žarek v srcu, Tu je bila Britt-Marie



Žarek v srcu (Un beau soleil intérieur, Francija, 2017, 95 min.)


Čuten, duhovit in pretanjen film francoske režiserke Claire Denis, navdahnjen s knjigo Fragmenti ljubezenskega diskurza Rolanda Barthesa, nas popelje skozi prizore iz življenja ženske, ki neutrudno išče ljubezen … končno pravo ljubezen.

Režija: Claire Denis
Scenarij: Claire Denis, Christine Angot
Fotografija: Agnès Godard
Glasba: Stuart A Staples
Igrajo: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas, Nicolas Duvauchelle, Alex Descas, Laurent Grevill, Bruno Podalydès, Paul Blain, Valeria Bruni-Tedeschi, Gérard Depardieu
Festivali, nagrade: Otvoritveni film in nagrada SACD – Štirinajst dni režiserjev, Cannes. Nominacija Evropske filmske akademije za najboljšo igralko. Nominacija za nagrado cezar za najboljšo igralko. Nominacija za nagrado lumière za najboljšo igralko. Karlovi Vari. New York. London. Busan. Viennale. LIFFe. AFI Fest. Torino. Palm Springs.
Distribucija: Demiurg

Zgodba
Isabelle, nedavno ločena pariška slikarka, se v iskanju prave ljubezni zaplete v serijo brezupnih razmerij. Ali resnična ljubezen sploh obstaja ali pa je to le utopija? Ji bo odgovor morda pomagal najti skrivnostni vedeževalec v podobi Gérarda Depardieuja?

Izjava avtorice
»[Soscenaristki] Christine Angot sem povedala, da je v Barthesovih Fragmentih neka beseda, ki mi je blizu, in sicer agonija. To je postala najina ključna beseda, točka, iz katere sva izhajali. Agonija se mi zdi zelo eleganten, čeprav malce napihnjen način, kako povedati, da so te premagale srčne bolečine: neizpolnjena pričakovanja, izgubljeni ideali. To besedo lahko vzameš za svojo šele, ko postaneš bolj pragmatičen glede lastnih ljubezenskih zvez, ko si dovoliš biti ironičen glede svoje preteklosti. In beseda agonija naju je s Christine v trenutku uročila, naju ponesla v nekakšen domišljijski svet. K pisanju scenarija so naju v nekem smislu spodbudile najine lastne ‘ljubezenske agonije’. /…/ skušali sva se iskreno soočiti s preteklimi ljubezenskimi neuspehi, s svojimi najmračnejšimi oblaki – in spravili so naju v smeh. In ker so v smeh spravili naju, se nama je zdelo, da bi morda lahko nasmejali tudi druge. /…/ Lahko bi rekla, da naslov [Un beau soleil intérieur] dolgujem Depardieuju. S Christine Angot sva bili dogo časa brez naslova, imeli sva samo delovno verzijo: ‘Des lunettes noires’ [‘Temna očala’]. Bila mi je všeč, ampak čutila sem, da ni idealna rešitev za film. Pravi naslov se nama je razkril šele, ko smo snemali prizor, v katerem Depardieu svoje blage, žareče oči upre v Juliette in reče: ‘Open … Ostanite open [odprti] … Poiščite svojo lastno pot in našli boste prelepo notranjo luč [un beau soleil intérieur] …’ Zdi se mi, da te besede v njegovi interpretaciji dobijo nekakšen nadnaraven prizvok. Je edini igralec, ki lahko nekaj tako grandioznega izreče na takšen način. In šele v trenutku, ko je Gérard Depardieu izgovoril te besede na tak način, sem v njih lahko zaslišala naslov. Tako smo torej ‘Temna očala’ in njihovo zaščitno senco zamenjali za prelepo notranjo luč, svetli žarek v srcu.«
Claire Denis

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy