2022

HIŠA GUCCI, r. Ridley Scott (ZDA, 2021)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

HIŠA GUCCI (ZDA, 2021)

Hiša Gucci (House of Gucci, ZDA, 2021, 157 min)


Scenarij: Becky Johnston in Roberto Bentivegna
Režija: Ridley Scott
Producent: Ridley Scott, Giannina Scott, Kevin J. Walsh, Mark Huffam
Igrajo: Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jach Huston, Salma Hayek, Al Pacino
Distribucija: Karantranija Cinemas

Hiša Gucci je navdihnjena s šokantno resnično zgodbo o družinskem imperiju za italijansko modno hišo Gucci. V treh desetletjih ljubezni, izdaje, dekadence, maščevanja in na koncu umora, dobimo vpogled v to, kaj pomeni ime, koliko je vredno in kako daleč bo družina šla, da bo imela nadzor.


Novembra je v kinematografe prišla kriminalna drama z naslovom Hiša Gucci, ki jo je navdihnila resnična zgodba družinskega imperija za italijansko modno hišo Gucci, ki razkriva ozadje družinskega življenja v zadnjih treh desetletjih. Na režiserski stolček je sedel Ridley Scott (Gladiator, Robin Hood, Ameriški gangster, Marsovec, Thelma in Louise,...), scenarij sta napisala Becky Johnston in Roberto Bentivegna, film je nastal po knjižni uspešnici avtorice Sare Gay Forden"The House Of Gucci". V kriminalni drami zaigrajo velika hollywoodska imena - oskarjevka Lady Gaga, nominiranca za oskarja Adam Driver in Salma Hayek, ter oskarjevci Jared Leto, Jeremy Irons in Al Pacino ter Jack Huston.

Znamka Gucci je priznana in oboževana po vsem svetu, ustvaril jo je ustanovitelj prestižne modne znamke Guccio Gucci, ki je pred natanko sto leti v Firencah odprl svojo prvo trgovino s kvalitetnimi usnjenimi izdelki.

Zgodba
Zgodba se začne v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, na kritični točki v zgodovini slavnega italijanskega modnega imperija. Med globalnim širjenjem so se pojavili tudi namigi o finančnih nepravilnostih, zadušenih inovacijah in pocenitvi blagovne znamke. Guccijev posel nadzirata sinova Guccioja Guccija, pretkan Aldo (oskarjevec Al Pacino) in konzervativnejši in odmaknjen brat Rodolfo (oskarjevec Jeremy Irons). Vztrajni Aldo ne namerava prepustiti nadzora nad družinskim koncernom, vsekakor pa ne svojemu sinu Paolu (oskarjevec Jared Leto), ki pa si bolj želi biti oblikovalec oblačil. Aldov nečak in Paolov bratranec Maurizio (nominiranec za oskarja Adam Driver) pa bi raje študiral pravo kot prevzel vodenje svetovnega modnega imperija.
Maurizio spozna in se zaljubi v lepo in ambiciozno Patrizio Reggiani (oskarjevka Lady Gaga) in se proti očetovi volji poroči z njo. Stric Aldo v pretkani Patrizii najde sorodno dušo in skupaj prepričata Maurizia, da opusti svoje ambicije in se pridruži podjetju ter tako postane domnevni dedič – na nezadovoljstvo nesrečnega bratranca Paola, čigar so sanje o oblikovanju večje od njegovega talenta. Zaradi vedno hujše konkurence drugih modnih hiš sta zakonca Gucci primorana ukrepati, kar vodi do serije dogodkov, ki ju začnejo razdvajati. Od ambicij, panike, obupa, izdaje, maščevanja in na koncu … umora.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy