2017

CICIBAN: PRVIH 70 LET

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Ciciban, prvih 70 let

Mestna galerija Nova Gorica novo razstavno sezono 2017/18 začenja nekoliko drugače, s pregledno razstavo, ki na svež in domiseln način prikazuje pomen in vlogo Cicibana v slovenski kulturni zakladnici. Razstava Ciciban: prvih 70 let avtorice Petje Grafenauer je bila prvič na ogled jeseni leta 2015 v Galeriji Vodnikove domačije v Ljubljani, ena izmed postaj na poti po Sloveniji pa ob začetku novega šolskega leta tudi v Novi Gorici.

Oton Župančič je svojega sinka klical mali ban – CICIBAN. Knjiga, ki jo je napisal zanj, je postala ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk pri nas. Nič čudnega torej, da se tako imenuje tudi otroška revija, ki so jo v Ljubljani zasnovali davnega junija 1945. Ob listanju te najstarejše slovenske revije za otroke je moč razbrati ideologije časa in načine, na katere so bile te posredovane najmlajšim. Vojna leta, poleti na luno, olimpijske igre v Sarajevu, razvoj računalništva, ekologija in osamosvojitev Slovenije so le nekateri mejniki, ki so našli mesto na straneh Cicibana. Revija prinaša vsebine o politiki, zdravju, naravi in družbi, prometu, znanosti in tehnologiji, umetnosti, športu in kuhanju, pa o bontonu in etiki. Ves čas svojega obstoja se ne izogiba niti najtežjim in najbolj neprijetnim temam.

Ciciban še danes usmerja otroško misel na področju slovenske besede in literature. Listanje po njem razkriva, kako se je spreminjala likovnost v 20. stoletju. Vzgaja otrokov občutek za estetiko in odraščanje polni z vednostjo o številnih vidikih sveta, ki nas obkroža.

V okviru razstave bo v petek, 8. septembra, od 10. do 18. ure sejem ilustracij severnoprimorskih likovnih ustvarjalcev. Sodelovali bodo Anja Kranjc, Ana Zavadlav, Ana Maraž, Tinka Volarič, Julijana Božič, Silva Karim, Polona Kunaver Ličen in David Ličen.



 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy