KOLEDAR DOGODKOV

EPIZODA V ŽIVLJENJU ZBIRALCA ŽELEZA, r. Danis Tanović (BiH/Francija/Slovenija/Italija, 2013)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

zelezo

Epizoda v življenju zbiralca železa (Epizoda u životu berača željeza, Bosna in Hercegovina/Francija/Slovenija/Italija, 2013, 77 min.)

režija: Danis Tanović
scenarij: Danis Tanović
fotografija: Erol Zubčević
montaža: Timur Makarević
igrajo: Senada Alimanović, Nazif Mujić, Semsa Mujić, Sandra Mujić
produkcija: SCCA/pro.ba, A.S.A.P. Films, Vertigo Emotionfilm
festivali, nagrade: Berlin 2013: srebrni medved – velika nagrada žirije, srebrni medved za najboljšega igralca, nagrada ekumenske žirije – posebna omemba; Jeruzalem 2013: nagrada za najboljši igrani celovečerec; Hong Kong 2013, Sydney 2013, Karlovi Vari 2013, Sarajevo 2013.

zgodba
Senada ima 31 let in s partnerjem Nazifom ter dvema hčerama živi v stari romski soseski Poljice v osrednji Bosni. Je v petem mesecu nosečnosti, pričakuje svojega tretjega otroka. Nima urejenega zdravstvenega zavarovanja in ne hodi k zdravniku, ker nima denarja za plačilo zdravniških pregledov. Ko začne krvaveti, je primorana poiskati pomoč v zdravstvenem domu v Lukavcu. Po pregledu z ultrazvokom zdravnik ugotovi, da morajo Senado nujno operirati, zato jo nemudoma napoti v Mestno bolnišnico v Tuzlo. Tam pa Senadi in Nazifu najprej dajo številko bančnega računa, na katerega bi morala bolnišnici nakazati 500 EUR za plačilo stroškov zdravljenja. Denarja nimata, a pravila so pravila. Ker je Senada brez zdravstvenega zavarovanja in ker nimata denarja, se z Nazifom vrneta domov. Naslednjih 10 dni skuša Nazif narediti vse, kar je v njegovi moči, da bi Senadi rešil življenje.

Več v katalogu (str. 64)

http://www.youtube.com/watch?v=nD_dr5WRDWA

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy