2019

112, r. Gustav Möller (Danska, 2018)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

112 (Danska, 2018)

112 (Den Skyldige, Danska, 2018, barvni, 85 min.)

Režija: Gustav Möller
Scenarij: Gustav Möller, Emil Nygaard Albertsen 
Fotografija: Jasper Spanning
Glasba: Carl Coleman, Caspar Hesselager 
Igrajo: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen, Jakob Ulrik Lohmann, Katinka Evers-Jahnsen, Jeanette Lindbaek
Produkcija: Nordisk Film / SPRING, Nordisk Film Production, Det Danske Filminstitut
Nagrade, festivali: Sundance (svetovna premiera, nagrada občinstva). Rotterdam (nagrada občinstva, nagrada mlade žirije). Montclair (nagrada občinstva). Seattle (nagrada občinstva, nagrada za najboljšo režijo). Miskolc (nagrada mednarodne ekumenske žirije, nagrada Emerica Pressburgerja). Zürich (nagrada kritikov). Valladolid (najboljši scenarij). Solun (nagrada za najboljšega igralca, nagrada občinstva). Camerimage (najboljši režijski prvenec). Torino (nagrada občinstva, nagrada za najboljši scenarij in najboljšega igralca). Nagrada National Board of Review za enega izmed petih najboljših tujejezičnih filmov. Tri nominacije za nagrado Evropske filmske akademije. Danski kandidat za oskarja. Karlovi Vari. Sarajevo. LIFFe.
Distribucija: Demiurg

Zgodba
Psihološki triler, navdihnjen s posnetkom resničnega klica v sili, občinstvo popelje na napeto potovanje, čeprav se ne premakne iz klavstrofobičnega klicnega centra.

Na policijski postaji nekje na Danskem policist Asger Holm naveličano sprejema klice v sili. V klicni center so ga začasno namestili iz kazenskih razlogov, delo ga ne zanima zares. Nato na številko za nujne primere pokliče Iben, mama dveh otrok, ki mu v šifrah namigne, da jo je ugrabil nekdanji mož in da jo v kombiju pelje neznano kam. Ko se zveza nenadoma prekine, mora Asger poiskati ugrabljenko in njenega ugrabitelja; v napeti bitki s časom mora uporabiti vse svoje detektivske sposobnosti, a si lahko pri tem pomaga zgolj s telefonom. Kmalu ugotovi, da je primer, na katerega je naletel, veliko hujši, kot je sprva mislil.

Izjava avtorja
"Tisto je bil posnetek resničnega klica v sili. Ugrabljena ženska je govorila z operaterjem, vendar v šifrah. Najprej sem samo poslušal kot prikovan, pozneje pa sem začel razmišljati o tem, da se mi je zdelo, da tudi vidim tisto, kar je opisovala. Dejstvo, da bi vsak človek, ki bi poslušal tisti posnetek, videl drugačne podobe, me je zelo prevzelo. Iz te ideje je nastala zasnova za film - ki bi ga vsak gledalec videl povsem po svoje."
Gustav Möller

"Idejo za film sem dobil, ko sem naletel na posnetek resničnega klica v sili. Ugrabljena ženska je klicala iz avta, in ker je sedela poleg ugrabitelja, je govorila v šifrah. Sprva me je zgolj prevzela napetost situacije, kot bi pač vsakogar. Potem pa sem začel razmišljati, zakaj je posnetek pravzaprav tako intriganten. Čeprav sem poslušal le zvočni zapis, se mi je zdelo, kot da dejansko vidim podobe. Videl sem žensko, videl sem avto, v katerem se je peljala, cesto, po kateri je vozil avto, in celo ugrabitelja, ki je sedel poleg nje. Spoznal sem, da bi prav vsak človek, ki bi poslušal ta posnetek, videl drugačne podobe: drugačno žensko, drugačnega ugrabitelja in tako dalje. Pomislil sem: kaj če uporabil to idejo o miselnih podobah in posnel film? Z 112 sem hotel ustvariti napet triler, ki ga poganjajo liki, predvsem pa film, ki bi prav vsakemu gledalcu ponudil edinstveno izkušnjo."
Gustav Möller

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy