2019

Zbogom, začetki? Filmi za naprej v svet - Štirje kratki diplomski filmi študentov AGRFT, ki vsak po svoje gledajo svet.

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Zbogom, začetki? Filmi za naprej v svet

Zbogom, začetki? Filmi za naprej v svet
Štirje kratki diplomski filmi študentov AGRFT, ki vsak po svoje gledajo svet.


Projekcija študijskih kratkih (t. i. diplomskih) filmov AGRFT je vselej poseben dogodek, saj publika z zanimanjem spremlja, kako se formirajo nove generacije filmskih ustvarjalcev in kateri izmed njih bodo posebej opozorili nase. Kratki igrani filmi tokratne generacije študentov filmske in televizijske režije na AGRFT so prave filmske stvaritve, ki se lahko v marsičem kosajo s profesionalno produkcijo. Nastali so pod mentorstvom profesorjev na Akademiji ter z obilo želje in volje ustvarjalcev. Gre za zelo raznolike filme, ki ponujajo širok spekter različnih slogov in žanrov ter se dotaknejo številnih tematik.

  • Češnjevi kolački, Mateja Rokavec (Slovenija, 2019, 19' 17'')

Lilijana je prikupna gospa, ki se z osamljenostjo spopada na svojstven način. Je lastnica, upraviteljica in sobarica manjšega hotela, edina zaposlena v njem. Vsakemu gostu nekaj ukrade – gre za osebne premete brez velike vrednosti, ki jih zamenja z doma narejenimi češnjevimi kolački. V hotel še zadnjič pred upokojitvijo pride Konstantin, nekoč uspešen, sedaj pozabljen dramski pisatelj. Med njegovim obiskom sta si vedno bolj naklonjena, ko Konstantin po naključju odkrije Lilijanino skrivnost.

  • Nihče mi ni rekel, da te morem imeti rad, Matjaž Jamnik (Slovenija, 2019, 19' 35'')

Aleksander je karierno uspešen moški, ki se pripelje po enajstletnega sina Jana, da bi ga odpeljal v glasbeno šolo. Jan očeta ne čaka pred blokom, ampak v banji, kjer se tušira, umazan od nogometa. Aleksandru se zelo mudi, Jan pa niti slučajno noče iti v glasbeno.

  • Trenutek, Matic Štamcar (Slovenija, 2018, 16' 13'')

Družina se odpravlja na izlet. Starša se obnašata neobičajno. Oče ostane doma, mama deluje odsotno, njeno vlogo prevzema hči. Osemletni Lin vse bolj čuti neizgovorjeno med njimi. Kaj bo prinesel dan?

  • Uvajanje, Anže Sobočan (Slovenija, 2018, 19' 56'')

Tilen je introvertiran najstnik, ki dobi svojo prvo zaposlitev v skladišču. Na delovno mesto ga uvaja starejši delavec Boris, ki do Tilna čuti čisti prezir. Film spremlja Tilnov poskus uvajanja v novo okolje, ki postaja vse bolj sovražno. Se bo Tilen naučil postaviti sam zase ali bo večno klonil?

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy