2020

BOG OBSTAJA, IME JI JE PETRUNIJA, r. Teona Strugar Mitevska (Severna Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvaška, Francija, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

bog obstaja 600x400

Bog obstaja, ime ji je Petrunija (Severna Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvaška, Francija, 2019, barvni, 100 min.)

Režija: Teona Strugar Mitevska
Scenarij: Elma Tataragić, Teona Strugar Mitevska
Fotografija: Virginie Saint Martin
Glasba: Olivier Samouillan
Montaža: Marie-Hélène Dozo
Igrajo: Zorica Nusheva (Petrunija), Labina Mitevska (novinarka Slavica), Simeon Moni Damevski (inšpektor Milan), Suad Begovski (duhovnik), Stefan Vujisic (mladi oficir Darko), Violeta Shapkovska (Vaska), Xhevdet Jashari (Boykan)
Produkcija: Sisters and Brother Mitevski, Entre Chien et Loup, Vertigo, Spiritus Movens, Deuxieme Ligne Films
Nagrade, festivali: Berlin 2019: nagrada ekumenske žirije; nagrada Guild Film Prize; Motovun 2019: nagrada FIPRESCI za najboljši film; Edinburg 2019; Yerevan 2019; Sydney 2019; Lodz 2019; Festival slovenskega filma 2019, Portorož (vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in nagrada Art kino mreže Slovenija)
Distribucija: Vertigo

Zgodba
Film o »normalni« dvaintridesetletnici v »nenormalnem« svetu: Petrunija je diplomirana zgodovinarka, ki jo bolj kot heroj Aleksander Veliki zanima kitajska revolucija, ki je ne zanimajo ličila in oprijeta oblačila, za katera si njena mati želi, da bi jih nosila, in ki se ji spolno nadlegovanje na razgovoru za službo zdi nevzdržno, pa čeprav drugi v tem ne vidijo nič posebnega. Petrunija je v patriarhalni, globoko religiozni makedonski vasici subverzivni element sama po sebi, že s svojim obstojem.

Komentar
Ekumenska žirija je v svoji obrazložitvi nagrade v Berlinu izpostavila drzno, spreminjajočo se preobrazbo mlajše ženske v glasno zagovornico pravic žensk. Petrunija se spontano vključi v ritual Pravoslavne cerkve, namenjen mlajšim moškim, in ujame leseni križ, ki ga je duhovnik vrgel v reko. S svojo spontano vključitvijo tako razbije cerkvene in družbene tradicije. Njena začetna zavrnitev vrnitve križa kaže na njeno notranjo moč pred institucionalnimi konvencijami in razkriva Boga v njej.

»Junakinjo močni notranji občutek za pravičnost žene v tihi, a vztrajni upor proti na videz svetim pravilom in nepremakljivim strukturam moči. Njen boj je danes več kot aktualen. Izvrstno igro glavne protagonistke in močno zgodbo s ščepcem satiričnega humorja podpira ikonična in hkrati ironična vizualna podoba. AKMS  podeljuje nagrado filmu: Bog obstaja, ime ji je Petrunija.«
obrazložitev nagrade Art kino mreže Slovenije na FSF 2019

Izjava producenta
»Obe nagradi, zlasti zato, ker sta ju podelili dve zelo različni žiriji, sta izjemno priznanje filmu in vsem njegovim ustvarjalcem. Ker živimo v časih nevarnega populizma, ki najprej napada najbolj ranljive skupine naše družbe, je zgodba o transformaciji glavne junakinje filma, Petrunije, v osveščeno zagovornico pravic žensk še zlasti pomembna in veseli me, da ni ostala spregledana. Kot slovenski producent filma sem še posebej ponosen na izjemen ustvarjalni vložek vseh slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri produkciji filma; kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, asistentka režije Petra Trampuž Bocevska in oblikovalka filmskih napisov Jasna Andrić. Veseli me, da se Slovenski filmski center zaveda pomembnosti tovrstnega sodelovanja ter pri njem podpira slovenske filmske producente in ustvarjalce.«
Danijel Hočevar, Vertigo

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy