2020

MOJSTRSKA DELAVNICA z letošnjim prejemnikom nagrade Darko Bratina, Srdanom Golubovićem

Pričetek:
Zaključek:

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

GLAVNA SLIKA SS manjsa

V sklopu 21. edicije čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji / Omaggio a una visione v organizaciji goriškega Kinoateljeja in številnih partnerjev se bo v torek, 6. 10. 2020, v Kulturnem domu Nova Gorica odvila celodnevna mojstrska delavnica z letošnjim prejemnikom nagrade Darko Bratina, srbskim režiserjem Srdanom Golubovićem.

Program masterklasa bo potekal v dveh delih; v prvem se bomo osredotočili na proces ustvarjanja filmov, avtorjevo izbrušeno filmsko govorico in poetiko. V drugem delu pa se bomo o njegovem opusu in načinu delovanja preizpraševali skozi perspektivo sociološke imaginacije in Goluboviča spoznavali v vlogi intelektualca, ki natančno detektira nevralgične točke družbe v kateri živimo.

Srdan Golubović v svojih filmih portretira resničnost posttranzicijske srbske, pravzaprav katerekoli, družbe in z zdaj že prepoznavno filmsko naracijo niza zgodbe o moči skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov. S svojo specifično filmsko govorico upoštevajoč zgodovinske in družbene posebnosti razkriva, kako se na skrajnem robu globalnega konteksta sodobnega življenja soočamo s tveganji neprimerljivih, kataklizmičnih razsežnosti, ki izhajajo iz križanja parcialnih in enostranskih ciljev posameznika in skupnosti.

Ogledali si bomo izbrane izseke iz avtorjevih filmov, tudi študentske filme in glasbene videospote. V celoti pa bo na ogled režiserjev prvenec Absolutnih sto. V dialog z nagrajencem bosta mestoma vstopala producent Boris T. Matič in publicistka Patricija Maličev.

Dogodek bo potekal v živo, sočasno ga boste lahko spremljali na spletu, na Kinoateljejevem YouTube kanalu. Vstopnine ni, je pa potrebna predhodna prijava na naslov: nagrada.darko.bratina@gmail.com

Urnik

10.00 – uvodni pozdrav

10.15 – filmska govorica Srdana Golubovića - I del; V dialogu z filmskim kritikom in producentom Boris T. Matićem.

12.00 – odmor za kosilo

13.30 – Absolutnih sto, SRdan Golubović, 2001, 96'
»Scenarij za Absolutnih sto sem pripravljal pet ali šest let. Vsi vemo, kako je s prvim filmom: z njim avtor skuša skupnosti, iz katere izhaja, pokazati, da je drugačen od ostalih. Hotel sem predvsem pokazati, kako drugačna je lahko filmska igra od "šmiranstva", ki smo ga bili sredi devetdesetih vajeni gledati v srbskih filmih. Hotel sem posneti film, v katerem so igralci kar najbližje življenju.«

15.30 – sociološka imaginacija v opusu Srdana Golubovića - II del; V dialogu z publicistko in selektorko Patricijo Maličev.

Režiser
Srdan Golubović se je rodil leta 1972 v Beogradu, njegov oče je bil filmski režiser Predrag Golubović. Na beograjski Fakulteti za dramske umetnosti je diplomiral iz režije. Med študijem je posnel več krajših igranih filmov, med katerimi je najbolj znan Trojka; zanj je leta 1994 prejel zlato medaljo mesta Beograd za najboljši debitantski film na festivalu dokumentarnega in kratkometražnega filma. Leta 1995 je režiral eno od zgodb omnibusa Paket aranžman z naslovom Herc minuta. Leta 2001 je posnel svoj prvi igrani celovečerni film Absolutnih sto (Apsolutnih sto), ki je bil sprejet na več kot 30 mednarodnih filmskih festivalov in je prejel vrsto nagrad. Uspeh je doživel tudi njegov drugi celovečerec Past (Klopka), ki ga je posnel leta 2007, svetovno premiero pa je doživel na Berlinalu. Film je prejel vrsto nagrad, uvrstil pa se je tudi v ožji izbor za tujejezičnega oskarja. Leta 2013 je posnel celovečerni film Krogi (Krugovi), leta 2020 pa celovečerec Oče (Otac). Z ženo, producentko Jeleno Mitrović vodita produkcijsko hišo Baš Čelik.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy