2020

PODELITEV NAGRADE DARKO BRATINA in predpremiera filma OTAC - RAZPRODANO

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

GLAVNA SLIKA SS manjsa

Vabljeni ob 19.30 na svečano podelitev nagrade Darko Bratina, ki jo bo letos prejel srbski režiserj Srdan Golubović, in slovensko predpremiero nagrajenčevega zadnjega filma Oče (Otac, 2020).

Izjava avtorja o filmu Oče
»Hotel sem, da bi se film začel kot realistična drama o povsem zbirokratizirani in skorumpirani družbi, nato pa bi se počasi preobrazil v pripoved o posamezniku, ki se skozi mitično popotovanje, na katerega se poda kot izobčenec in zguba, spremeni v heroja. Skratka, želel sem si filma, ki bi se začel kot družbenokritična drama, na poti pa bi pridobil elemente pravljične pripovedi. Zato Očeta v prvi vrsti vidim kot film o posamezniku, ki sam sebe postavi pred veliko preizkušnjo in si nato skozi to ponovno izbori svoje dostojanstvo. On ni junak, ki se bori proti sistemu. Bori se zgolj za to, da bi se njegovi otroci lahko vrnili k njemu in da bi svojo na atome raztreščeno družino znova vzpostavil kot celoto. Ni mu dan luksuz, da bi pri tem razmišljal o velikih abstraktnih temah. Prej je podoben živali, ki se mora zase in za svoje potomce boriti. Samo zato, da bi preživeli. Take vrste junak je moj Nikola.«
Srdan Golubović, režiser in soscenarist

Režiser
Srdan Golubović se je rodil leta 1972 v Beogradu, v tedanji Jugoslaviji, danes Srbiji. Doštudiral je filmsko režijo na beograjski akademiji dramskih umetnosti, kjer danes poučuje predmet filmska režija. Svoj prvi celovečerni film posname leta 2001 in z njim takoj pritegne mednarodno pozornost: celovečerec Absolutnih sto (Apsolutnih 100) je bil namreč povabljen na več kot trideset mednarodnih filmskih festivalov, kjer je tudi prejel številne festivalske nagrade. Past (Klopka, 2007) je bil njegov drugi celovečerni film in premierno ga je predstavil v berlinski sekciji Forum. Sledila je dolga festivalska kariera, ki ga je popeljala na prestižne festivale, kot so tisti v Torontu, Karlovih Varih, Sofiji, Sarajevu in drugi. Prejel je enaindvajset mednarodnih nagrad, ob tem pa tudi nominacijo za tujejezičnega oskarja. Še večji uspeh je Golubić dosegel s svojim tretji celovečercem, sijajnim filmom Krogi (Krugovi, 2013), saj je zanj prejel več kot štirideset mednarodnih nagrad, vključno s posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu na festivalu Sundance, nagrado zlato granatno jabolko za najboljši film v Jerevanu, nagrado občinstva v Sarajevu ter nagrado ekumenske žirije v sekciji Forum na Berlinalu. Srbska filmska akademija je Krogom podelila kristalno prizmo za najboljši srbski film v obdobju od 2011 do 2013. Oče (Otac, 2020) je njegov četrti celovečerni film in tudi z njim se je premierno predstavil na festivalu v Berlinu.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy