2020

IZDAJALEC, r. Marco Bellocchio (Italija, Nemčija, Francija, Brazilija, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

merlin 167786031 e468b451 f4cd 4fc3 8fba cd6171ef337a superJumbo

Izdajalec (Il Traditore, Italija, Nemčija, Francija, Brazilija, 2019, 145 min.)

Ko v zgodnjih osemdesetih divja med siciljanskimi mafijskimi šefi vojna za prevlado, nekdanji mafijec Busceta iz skrivališča opazuje, kako mu pobijajo sorodnike. Vedoč, da bo morda naslednji, se odloči za srečanje s sodnikom Falconejem.

Režija: Marco Bellocchio
Scenarij: Marco Bellocchio, Valia Santella, Ludovica Rampoldi, Francesco Piccolo, Francesco La Licata
Fotografija: Vladan Radović
Glasba: Nicola Piovani  
Igrajo: Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi, Maria Fernanda Cândido, Fabrizio Ferracane
Festivali in nagrade: Cannes 2019, München 2019, Italijanski zlati globusi 2019 (najboljša režija, najboljša izvirna glasba)
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zgodba
Zgodnja osemdeseta. Med sicilijanskimi mafijskimi šefi divja vojna za nadzor nad trgovino s heroinom. Iz skrivališča v Braziliji mafijec Tommaso Buscetta opazuje, kako doma pobijajo njegove sorodnike, vedoč, da bo sam morda naslednji. Ko ga brazilska policija aretira in pošlje v Italijo, Buscetta sprejme odločitev, ki bo za vedno spremenila zgodovino mafije: srečal se bo s sodnikom Giovannijem Falconejem in prelomil prisego, ki jo je dal cosi nostri.

Izjava avtorja
»Izdajalec je bolj zgodba o Tommasu Buscetti kot o mafiji. /…/ [Buscetta] se izkaže za največjo skrivnost cose nostre: nihče ne ve, zakaj je postal ovaduh. Zdi se, da ga ženeta maščevanje in želja uničiti mafijo, ki ne deluje več v skladu z njegovimi vrednotami. Buscetta je izdajalec, ker je prestopil na stran sovražnika, a sam sebe ne vidi na tak način. V pričevanjih ves čas poudarja razkol med ‘svojo’ in Corleonejevo mafijo. S svojim dejanjem hoče izkazati pravico ‘pravi’ cosi nostri. Kot največjega izdajalca zgodbe prikaže Totòja Riino.
Izdajstvo je tako pogosta in neizčrpna filmska tema prav zato, ker ponuja razmislek o spremembi. Ali se lahko človek v svojem življenju resnično in korenito spremeni ali pa je to le utvara? Je sprememba del procesa zdravljenja, kesanja? Je Buscetta, ki je vse življenje zavračal oznako ‘skesanec’, stopil na to pot zdravljenja, odrešenja, da bi postal nov človek? Ali pa je le ustvaril svojo lastno pravico?«
– Marco Bellocchio

Komentar
»Izdajalec je kritika kapitalizma – pravna država je cirkus, mafijci, vojščaki neodvisnega podjetniškega duha, ki ga tako slavijo gospodarske zbornice in neoliberalni think tanki (in ki so videti tako, kot da so pobegnili iz Gomore ali Suburre), so med sojenji v živalskih kletkah, v katerih kričijo in norijo in blaznijo in psujejo in grozijo, ko pa Buscetta razkrinkava skrivno delovanje Cose Nostre, se zdi, kot da razkrinkava skrivno delovanje neoliberalnega kapitalizma, ki slavi deregulacijo in privatizacijo. In prav res: z nečloveškim kapitalizmom, ki prisega na dobrodelnost, lahko tekmujejo le pošastni mafijci, ki prisegajo na čast.« ZA
Marcel Štefančič, jr., Mladina

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy