2020

JAZ SEM WILLIAM, r. Jonas Elmer (Danska, 2017)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

jaz sem william 600x400

Jaz sem William (Jeg er William, Danska, 2017, podnapisi, 83 min.) 8+

Zabaven, nesentimentalen in na trenutke izjemno smešen film, v katerem se glavni lik razvija od ne preveč pogumnega dečka do fanta, ki premaga svoje negotovosti, občutke osamljenosti in najde svoje mesto v svetu. Pa tudi film, v katerem se vsakdo nauči eno ali dve stvari o sebi.

Režija: Jonas Elmer
Scenarij: Kim Fupz Aakeson
Fotografija: Eric Kress
Glasba: Halfdan E
Igrajo: Alexander Magnússon, Rasmus Bjerg, Stinne Henriksen, Amina Arrakha, Niels Martin Eriksen
Festivali, nagrade: glavna nagrada za najboljši film in nagrada ECFA – Ale Kino!, Poznan; nagrada ECFA – BUFF, Malmö; nagrada za najboljši film za otroke – Filem'on, Bruselj; nagrada za najboljši film v kategoriji 8+ – Lukas, Frankfurt; nagrada ECFA – Oulu
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zgodba
10-letni William v življenju ni imel veliko sreče. Njegov oče je umrl, medtem ko mati trpi za duševno boleznijo, ki ji preprečuje, da bi skrbela za svojega sina. Ker na starša William ne more računati, še sreča, da obstaja stric. William se preseli v novo sosesko, v novo šolo. Toda stric Niels je vse prej kot običajen odrasli ... je domiseln, nestabilen, prevarant in, najslabše od vsega, kockar. Ja, ni ravno vzor za občutljivega in dojemljivega mladega fanta. Ker torej manjka vzorec, mora William najti svojo pot in mesto v svetu … kar je za otroke, ki imajo tako usodo, zastrašujoča naloga! V novi šoli prevzetni Martin s svojo klapo Williama izsiljuje za denar. Deček začne sprehajati gangsterjevega psa rotvajlerja, da bi z denarjem pomagal tako sebi kot zadolženemu stricu. William postopno dozori in pridobi samozavest, da se postavi zase. Spoprijatelji se tudi z deklico Violo in uspe najti stik z bolno mamo. Spreminja pa se tudi njegov stric, ki počasi prevzema novo vlogo skrbnika.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy