2020

DEČEK NEVIHTE, r. Shawn Seet (Avstralija, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

decek nevihte 600x400

Deček nevihte (Storm Boy, Avstralija, 2019, podnapisi, 99 min.) 10+

Čudovita in brezčasna zgodba o nenavadnem prijateljstvu med dečkom in pelikanom bo ponovno zaživela na velikih platnih. Posneta po knjižni uspešnici avstralskega pisatelja Colina Thiela iz leta 1964 je zgodba še vedno aktualna tako v Avstraliji kot tudi drugod po svetu.

Režija: Shawn Seet
Scenarij: Justin Monjo
Knjižna predloga: Colin Thiele
Glasba: Alan John
Igrajo: Simone Annan, Luca Asta Sardelis, Thibul Nettle, Trevor Jamieson, David Gulpilil, Morgana Davies, Finn Little, Jai Courtney, Erik Thomson, Geoffrey Rush
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution

Zgodba
"Deček nevihte" je Michael Kingley, uspešen in upokojen poslovnež in dedek. Ko se mu začno prikazovati slike in podobe iz njegove preteklosti, ki si jih ne zna razložiti, se je prisiljen spomniti svojega dolgo pozabljenega otroštva in odraščanja na izolirani obali. Vnukinji začne pripovedovati zgodbo, kako je kot deček rešil in vzgojil izjemnega pelikana po imenu Gospod Percival. Njune pustolovščine ter vez, ki sta jo spletla, so imele ogromen vpliv na celotno njegovo življenje in življenja ostalih okoli njiju.

Zanimivosti
Pomembno mesto v filmu zavzame vprašanje avstralskih domorodcev, pripadnikov ljudstva Ngarrindjeri. Ker se film dogaja na njihovem ozemlju in obravnava njihovo kulturo, je bilo njihovo sodelovanje pri nastajanju filma ključnega pomena: pomagali so pri scenariju, ekipo seznanili z določenimi običaji, pomagali pri izboru besed ...

Bistveno je bilo, da je Finn postal del skupine pelikanov, zato je ptice prvič srečal, ko so bile stare le šest tednov. Da bi se s pticami zbližal, jih je Finn obiskal vsak teden in preživel z njimi nekaj časa. Sčasoma se je med njimi zares spletla vez in ptice so ga sprejele “za svojega.”

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy