2020

PRI ADDAMSOVIH, r. Conrad Vernon, Greg Tiernan (Velika Britanija, ZDA, Kanada, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

addams family 600x400Pri Addamsovih (The Addams Family, Velika Britanija, ZDA, Kanada, 2019, sinh., 105 min.) 7+

Če ste mislili, da je vaša družina čudna, pomislite še enkrat. Pred vrati je namreč ena najbolj čudnih, nevsakdanjih in bizarnih družin na svetu – družina Addams. Januarja slavna odbita družina prihaja na novogoriško veliko platno.

Režija: Conrad Vernon, Greg Tiernan
Scenarij: Matt Lieberman in Pamela Pettler
Glasba: Jeff Danna, Mychael Danna
Igrajo: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloe Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll, Bette Midler, Allison Janney
Distribucija: Karantanija Cinemas

Zgodba
Morticia je zelo predana svojemu možu in otrokom, je nekakšno bledo lepilo, ki vso družino drži skupaj. Gomez, ki je strastno zaljubljen v svojo ženo, je navdušen nad kakršno koli grozno zadevo, ki jo zakuha. Njuna hčerka Wednesday je briljantna in zlovešča najstnica, ki ima dolge lase, spletene v kite, in poseben smisel za humor. 10-letni sin Pugsley uživa, ko se zaplete v kakršno koli grozljivo situacijo, ki jo lahko najde. Malce nori stric Fester je dobronameren, vesel in rad ustvarja takšne ali drugačne zločine. Babica je očarana nad svojimi vnuki, ki uživajo v njenih piškotkih v obliki netopirjev in lobanj. Kraljica resničnostne televizije Margaux Needler pa uživa v želji po popolni dovršenosti v njihovi soseski.

Komentar
»Ko gledamo in poslušamo družino Addams, lahko hitro ugotovimo, da kot celota popolnoma funkcionirajo, se razumejo, spoštujejo in da se imajo neizmerno radi. S svojimi običaji, načini, kakorkoli že poimenujemo njihovo življenje, preprosto prikazujejo tisto, kar naj bi vsaka zdrava družina imela. Njihov svet je za njih popolnoma normalen in najlepše pri vsem skupaj je, da ta svet res obožujejo in ga celostno tudi uživajo. Poleg tega pa sprejemajo drugačne od sebe. Addamsovi nikoli ne bodo na ljudi gledali zviška, četudi so njihovo popolno nasprotje, še več, sprejeli jih bodo z odprtimi rokami in jim ponudili celotno roko svojega sveta. Gre torej za dva pomembna nauka o načelnosti, ki se ju že od nekdaj rado spregleda: ljubezen družine, ki je nezamenljiva celota, in strpnost do drugače mislečih.«
Taja Lesjak Šilak, Mestno gledališče ljubljansko – gledališki list 

Zanimivost
Addamsovih segajo v leto 1938, ko je ameriški ilustrator Charles Addams v časopisu New Yorker prvič objavil ilustracijo, ki je vse do danes obdržala kultno ime The Addams Family. Kasnejšo slavo in prepoznavnost so Addamsovi dosegli leta 1964, ko se je pričela snemati serija Addamsovi, od serije pa je do danes najpopularnejša ostala uvodna špica, ki jo je skomponiral Vic Mizzy.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy