2020

PO ISTI POTI SE NE VRAČAJ, r. Jože Babič (Slovenija (Jugoslavija)), 1965

Ploščad Silvana Furlana

Po isti poti se ne vracaj

Po isti poti se ne vračaj (Istim putem se ne vraćaj, Slovenija (Jugoslavija), 1965, 91 min.)
V primeru dežja, projekcija odpade.

Režija: Joze Babič
Scenarij: Branko Pleša
Igrajo: Davor Antolić, Miha Baloh, Miranda Caharija, Husein Ćokić, Dušan Janicijević, Mila Kačič, Vesna Krajina, Andrej Kurent, Radko Polić, Petar Prlicko, Ljubiša Samardžić, Dare Ulaga, Anka Zupanc, Joze Zupan

Zgodba
Zvečer se pred gostilno pretepajo. Bosanska sezonska delavca Mačor in Abdu zbežita čez železniške tire. Ko zasopla obstaneta, se Mačor začne spominjati, kako je prišel v Slovenijo: v njihovi vasi je nekdo iskal delavce za gradbišče in Ibro oziroma Mačor, kot ga kličejo zaradi njegove telesne spretnosti, se je prijavil, ker je potreboval denar za poroko.

Film brezkompromisno prikazuje razmere, v katerih v Sloveniji živijo sezonski delavci iz drugih jugoslovanskih republik, in finančne ter osebnostne težave, s katerimi se v tujem okolju spopadajo. Stari dom je daleč – tudi od srca, novo okolje pa dom ne postane. Ostra kritika mentalitete »domačinov«, ki ne sprejmejo prišleka, čeprav ga v strukturi svoje ekonomije še kako potrebujejo.

Premiero restavrirane in digitalizirane kopije filma smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom.


Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne ter se pričnejo ob 21. uri. Število mest je omejeno. V primeru slabega vremena projekcije odpadejo. Zaradi zmanjševanja možnosti prenosa okužbe s Covid-19 obiskovalce prosimo, da...

MONG z napisom MALI GP 325X80

GO 2025 ECOC color MIKRO

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy