2021

PADATI, r. Viggo Mortensen (Kanada, Velika Britanija, 2020)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

PADATI  (Kanada, Velika Britanija, 2020)

Padati (Falling, Kanada, Velika Britanija, 2020, 112 min.)

Režijski prvenec igralca Vigga Mortensena je intimna drama o zapletenem razmerju med sinom in starajočim se očetom; zgodba o izgubi, spominih in odpuščanju.

Režija: Viggo Mortensen
Scenarij: Viggo Mortensen
Fotografija: Marcel Zyskind
Glasba: Viggo Mortensen
Igrajo: Lance Henriksen, Viggo Mortensen, Terry Chen, Sverrir Gudnason, Hannah Gross, Laura Linney, David Cronenberg
Festivali, nagrade: Sundance (svetovna premiera); Cannes; San Sebastián; Toronto
Distribucija: Cinemania group

Zgodba
John živi s partnerjem in hčerko v Kaliforniji, daleč od tradicionalnega podeželskega življenja, ki ga je pred leti pustil za sabo. Njegov oče Willis, trmast in nestrpen možakar iz nekega drugega časa, živi na odmaknjeni kmetiji, kjer je John odraščal. Ko sin ostarelega očeta pripelje na zahod, da bi mu poiskal nov dom v svoji bližini, drug ob drugega silovito trčita dva povsem različna svetova.

Izjava avtorja
»Idejo za film sem dobil, ko sem po pogrebu svoje matere letel čez Atlantik. Nisem mogel spati; moje misli so preplavili spomini nanjo in na mojo družino iz različnih obdobij našega skupnega življenja. Začutil sem potrebo, da jih opišem, in tako začel zapisovati dogodke in drobce dialogov, ki sem se jih spomnil iz otroštva. A bolj ko sem pisal o materi, bolj sem mislil na očeta. Ko smo pristali, so bili med zapisanimi impresijami pogovori in prizori, ki se v resnici sploh niso zgodili; vzporedne zgodbe, ki so se nekako zdele smiselne in so razširile mojo perspektivo. Zdelo se je, da se lahko s temi izmišljenimi sekvencami svojim resničnim čustvom do mame in očeta približam bolj kot z naštevanjem nekih specifičnih spominov.«
Viggo Mortensen

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy