2021

MEJA, r. Franco Giraldi (Italija, 1996)

Trg Evrope

e218482b b591 465b 87bb f5ab43c5d131

Meja (La frontiera, Italija, 1996, 110 min.)

Zgodbi dveh vojakov iz 1. in 2. svetovne vojne, ki se prepletata in dotikata vprašanja identitete kot nečesa vsiljenega.

Režija in scenarij: Franco Giraldi
Fotografija: Cristiano Pogany
Igrajo: Raoul Bova, Omero Antonutti, Marco Leonardi, Claudia Pandolfi, Giancarlo Giannini, Dario Penne, Tihana Mravak, Werner Egger, Roberto Totola, Vesna Tominac, Monika Haasova, Ettore Belmondo, Miranda Caharija

Zgodba
Gre za vzporedno zgodbo dveh mladih Dalmatincev: prvi leta 1916 kot habsburški častnik dezertira; leta 1941 se drugi, poročnik italijanske vojske, vrne na svoj rojstni otok. Film obravnava vprašanje identitete kot nekaj nasilno vsiljenega.

Večer je posvečen filmskemu režiserju Francu Giraldiju (Komen, 1931—Trst, 2020). Rodil se je v Komnu na Krasu, za domače mesto pa si je po drugi svetovni vojni izvolil Trst. Tja se je po dolgem življenjskem in delovnem oklepaju v Rimu tudi vrnil. Bil je velik prijatelj naše obmejne raznolikosti in njenih ustanov, predvsem na področju filmske kulture. Kot nakazuje njegov film, mu meja pomeni širšo fizično in duhovno razsežnost, v kateri naletijo ljudje različnih pripadnosti in usmerjenosti na težave ter ovire tako v človeških razmerjih kot v odnosu do obstoječe države; to pa se v vojnih pogojih še zaostri. Franco Giraldi se nikoli ni odrekel zaupanju in prizadevanju za boljši svet. Leta 2011 mu je Kinoatelje podelil nagrado Darko Bratina.

Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne ter se pričnejo ob 21. uri. Število mest je omejeno.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy