2021

ZAKAJ SKAČEM, r. Jerry Rothwell (Velika Britanija, ZDA, 2020)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

ZAKAJ SKAČEM (Velika Britanija, ZDA, 2020)

Zakaj skačem (The Reason I Jump, Velika Britanija, ZDA, 2020, 82 min.)

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Režija: Jerry Rothwell
Fotografija: Ruben Woodin Dechamps
Glasba: Nainita Desai
Zvok: Nick Ryan
Produkcija: Jeremy Dear, Stevie Lee, Al Morrow
Festivali, nagrade: Sundance (nagrada občinstva); Vancouver (nagrada občinstva); nagrada britanskega neodvisnega filma (BIFA) za najboljši dokumentarec in najboljši zvok); Denver (nagrada za najboljši celovečerni dokumentarec); Hot Docs; AFI Docs; London
Distribucija: Demiurg

Zgodba
Naoki Higashida je pri trinajstih letih napisal knjigo, v kateri je opisal svoje izkušnje negovorečega avtista. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kako se njegovo doživljanje sveta razlikuje od našega in zakaj se vede tako, kot se: zakaj skače.

Izjava avtorja
»Naokijevi opisi sveta brez govora nas spodbudijo, da začnemo o avtizmu razmišljati drugače. Negovoreče avtiste so večino zgodovine obravnavali kot manjvredne: izključevali so jih iz skupnosti, preganjali v ustanove, v nekaterih obdobjih in krajih pa celo množično pobijali. Življenja večine avtistov še vedno zaznamuje stigma.
A Naokijevi evokativni opisi vrtinca misli, čustev, impulzov in spominov, ki vplivajo na vsako njegovo dejanje, nam razkrijejo – kot v uvodu h knjigi Zakaj skačem zapiše David Mitchell –, da je ‘v avtističnem telesu um, ki je ravno tako radoveden, občutljiv in kompleksen kot um kogarkoli drugega’. Naoki ovrže predstave, ki jih imajo ljudje pogosto o avtističnem spektru: da so na eni strani geniji, na drugi pa idioti. Namesto tega opiše čudovito konstelacijo različnih načinov doživljanja resničnosti, ki se jih nevrotipični svet večinoma ne zaveda.
Filmskemu ustvarjalcu to ponuja priložnost, da izkoristiti ves potencial filmske umetnosti in z njeno pomočjo pričara te intenzivne čutne svetove, kjer pomen nastaja skozi zvoke, slike in asociacije, ne le skozi besede. Čeprav noben film ne more poustvariti človeške izkušnje, upam, da bo dokumentarec Zakaj skačem spodbudil gledalca, da bo o avtizmu začel razmišljati od znotraj ter priznal tudi druge načine čutenja sveta; sveta, ki je lahko hkrati lep in zastrašujoč. Upam, da bo film gledalca popeljal skozi različne izkušnje avtizma in prispeval k zavedanju, kako se mora svet spremeniti, da bi postal bolj vključujoč.«
Jerry Rothwell

Zanimivosti
Naoki Higashida se je rodil leta 1992 v mestu Kimitsu na Japonskem. Pri petih letih so mu postavili diagnozo hude oblike avtizma. Sčasoma se je naučil sporazumevati s pomočjo abecedne mreže in začel pisati pesmi in kratke zgodbe. Pri trinajstih je napisal knjigo Jiheisho no boku ga tobihaneru riyu, ki je na Japonskem izšla leta 2007.

Šest let kasneje sta knjigo v angleščino prevedla priznani pisatelj David Mitchell (avtor uspešnic Cloud Atlas, The Bone Clock in v slovenščino prevedenega Tujega peresa) ter njegova žena KA Yoshida, ki imata tudi sama avtističnega otroka. Knjiga je kmalu postala mednarodna uspešnica in je bila doslej prevedena v več kot trideset jezikov. V slovenščini jo lahko beremo od leta 2017, ko je v prevodu dr. Apolonije Klančar in pod naslovom Zakaj skačem: glas dečka iz tišine avtizma izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Naoki Higashida je kasneje na Japonskem objavil še več del, med njimi pravljice in slikanice, pesmi in eseje. David Mitchell in KA Yoshida sta leta 2017 v angleščino prevedla tudi njegovo knjigo Fall Down 7 Times Get Up 8: A Young Man’s Voice from the Silence of Autism, v kateri opisuje svoje življenje mladega odraslega človeka z avtizmom.

Komentar
»Film ni predolg, ne bo vam vzel veliko časa, toda spremenil bo način, kako razmišljate – in za koliko filmov lahko trdimo to? /…/ Vsak posnetek zaznamujeta skrb in spoštovanje. Fotografija je prelepa, vendar v službi zgodbe, ne lepote same. Zvok gledalca povsem prevzame in skupaj s sliko pričara svet svetlobe in vode, brnenja elektrike, ki lahko potuje kilometre, ter cele vrste čustev, od tesnobe do sramu; občutkov, ki so globlji in bolj intenzivni, kot si sploh lahko predstavljamo – a film Zakaj skačem nam bo pri tem gotovo pomagal. /…/ Ta mali filmček je učna ura v komunikaciji za vsakogar, ki je pripravljen poslušati.«
Fionnuala Halligan, Screen Daily

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy