2021

BOJEVNICA, r. Benedikt Erlingsson (Islandija, Francija, Ukrajina, 2018)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

BOJEVNICA (Islandija, Francija, Ukrajina, 2018) - brezplačna projekcija

Spletni filmski šopek: Sol zemlje | To vse spremeni | Bojevnica


Bojevnica (Kona fer i strid, Islandija, Francija, Ukrajina, 2018, 101 min.)

Režija: Benedikt Erlingsson
Scenarij: Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson
Fotografija: Bergsteinn Björgúlfsson
Igrajo: Halldóra Geirharđsdóttir (Halla, Ása), Jóhann Sigurđarson (Sveinbjörn), Juan Camillo Roman Estrada (Juan Camillo), Jörundur Ragnarsson (Baldvin), Solveig Arnaldsdottir, Helga Braga Jónsdóttir (zaporniška paznica), Charlotte Břving (ženska v posvojitveni agenciji), Iryna Danyleiko (pevka v ukrajinskem zboru)
Nagrade: Cannes 2018 – Teden kritike, Sydney 2018, nagrada LUX 2018

Zgodba
Halla je petdesetletna ženska neodvisnega duha, ki za kuliso dnevne rutine živi dvojno. Na skrivaj je namreč tudi okoljevarstvena aktivistka, ki jo ljudje poznajo zgolj po vzdevku "Ženska z gore". Halla se bori proti lokalni industriji aluminija. Njena dejanja postajajo vse drznejša, saj ji uspe zaustaviti pogajanja med islandsko vlado in korporacijo, ki gradi novo talilnico. Ko pa začne načrtovati svoj največji podvig, prejme pismo, ki spremeni vse. Njeno prošnjo za posvojitev otroka so končno odobrili in zdaj jo v Ukrajini čaka majhna deklica. A preden bo opustila svojo vlogo rešiteljice islandske narave, bo izvedla še en, zadnji podvig in s tem industriji aluminija zadala usodni udarec.

Izjava avtorja
"Film naj bi bil junaška pripovedka, umeščena v naš svet neposredne grožnje. Junaška pripovedka, predstavljena kot dogodivščina. Resna pravljica, povedana z nasmehom. Naša junakinja v tem svetu deluje kot nekakšna Artemida, zaščitnica nedotaknjenega in divjega. Soočena s hitro spreminjajočim se planetom sama prevzame vlogo rešiteljice matere Zemlje in njenih prihodnjih generacij."
Benedikt Erlingsson

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy