2021

MARTIN EDEN, r. Pietro Marcello (Italija, Francija, 2019)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

SPLETNI KINO: Martin Eden (Italija, Francija, 2019)

Martin Eden (Martin Eden, Italija, Francija, 2019, 129 min.)

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Režija: Pietro Marcello
Scenarij: Maurizio Braucci, Pietro Marcello
Fotografija: Francesco Di Giacomo, Alessandro Abate
Glasba: Marco Messina, Sacha Ricci, Paolo Marzocchi
Igrajo: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato, Carmen Pommella, Carlo Cecchi
Festivali, nagrade: nagrada za najboljšega igralca – Benetke; nagrada platform – Toronto; posebna nagrada žirije za najboljšo režijo – Gent; nagrada za najboljši film – Sevilla; nagrada Davida di Donatella za najboljši prirejeni scenarij; nominacije Evropske filmske akademije za najboljši film, scenarij, režijo in igralca; nagrada Art kino mreže Slovenije – Liffe
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zgodba
Ko mornar Martin Eden nekega dne po naključju spozna Eleno, hčerko premožnih industrialcev, ga njen svet v trenutku povsem prevzame. Omikano in prefinjeno dekle ne postane le Martinova ljubezenska obsesija, pač pa tudi simbol družbenega položaja, po katerem hrepeni. Mladenič sklene, da se bo izobrazil, postal pisatelj in si tako prislužil poroko z dekletom. A medtem ko zagrizeno uresničuje svoje sanje, ga vse bolj preganja občutek, da je izdal svoj delavski razred. Poleg tega začne pod vplivom starega intelektualca Russa Brissendena zahajati v socialistične kroge, to pa ga pripelje v navzkrižje z Eleno in njenim buržoaznim svetom.

Izjava avtorjev
»Martin Eden pripoveduje našo zgodbo; zgodbo tistih, ki jih nista oblikovali družina ali šola, ampak življenjske izkušnje. To je roman samoukov, ljudi, ki so verjeli v kulturo kot pot do emancipacije, a so bili nekako razočarani.
Knjiga pa ne govori le o mladem proletarcu, ki začne zaradi ljubezni do mladenke iz višjega sloja sanjati o pisateljski karieri – to je tudi zgodba uspešnega umetnika (mračen avtoportret Jacka Londona samega), ki usodno izgubi stik z vsakdanjim življenjem.
Martina Edna sva brala kot fresko, ki predvidi zablode in muke dvajsetega stoletja ter napove njegove ključne teme: odnos med posameznikom in družbo, vlogo množične kulture in razredni boj. V filmu se parabola o antijunaku, ki ga je ustvaril Jack London, prične s posnetki anarhista Errica Malateste, nato pa poišče vzporednice z življenjem in delom ‘prekletih pesnikov’ dvajsetega stoletja – od Majakovskega do Stiga Dagermana in Nore May French. Najinega Martina sva si zamišljala, kako potuje skozi dvajseto stoletje – bolje rečeno, skozi nekakšno sintezo, sanjsko verzijo dvajsetega stoletja brez časovnih koordinat –, dogajanje pa sva iz Kalifornije prestavila v Neapelj, ki bi lahko bil katerokoli pristaniško mesto kjerkoli na svetu.«
Pietro Marcello in Maurizio Braucci

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy