2022

BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI, r. Maja Weiss (Slovenija, 2021)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

BELI BOJEVNIK V ČERNI OBLEKI, r. Maja Weiss (Slovenija, 2021)

Beli bojevnik v črni obleki (Slovenija, 2021, 88 min.)

Dokumentarni film o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije. 7. junija 1992 se je njegova življenjska pot končala s prvim političnim umorom v samostojni Sloveniji. Njegov sin, ki je bil takrat star šest let, še danes išče resnico o očetu.

Režija: Maja Weiss
Scenarij: Maja Weiss in Ivan Kramberger ml.
Producentka: Ida Weiss
Montažer: Jurij Moškon
Direktor fotografije: Peter Perunović
Skladatelj glasbe: August Adrian Braatz
Produkcija: Bela film
Koproducent: RTV Slovenija
Tehnična podpora: Filmski studio Viba film
Finančna podpora: Slovenski filmski center
Distribucija: Bela film

Zgodba
Film, dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva. Intervjuva slovenske osamosvojitelje – politike prve slovenske vlade 1990 – 1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot prvi politični umor v osamosvojitveni Sloveniji; sin je bil star šest let. To je zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja trideset let.

Komentar
»Maja Weiss je zavzela zanimivo perspektivo osebne raziskave Ivana Krambergerja mlajšega – ta je tudi soscenarist filma – o svojem očetu, s čimer dobimo spoj intimnega vpogleda in družbene analize, ki jo prispeva resnično širok spekter siceršnjih sogovornikov. S tem pa se pred gledalcem, prizor za prizorom, stke montažno vznemirljiv presek družbe oziroma portret obdobja samostojne Slovenije, z vsemi anomalijami in stranpotmi …Dokumentarec skratka preseže svoje izhodišče in zraste v morda najzanimivejše avdiovizualno delo o tem, kdo in kaj smo, ob 30. obletnici državnosti.«
Radio Slovenija / MMC

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy