2022

GAGARIN, r. Fanny Liatard, Jérémy Trouilh (Francija, 2020)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

gagarin3

Gagarin (Gagarine, Francija, 2020, barvni, 95 min.)

Film, posnet ob dejanskem rušenju stanovanjskega kompleksa Cité Gagarine, v maniri magičnega realizma izriše živahen portret življenja v priseljenski skupnosti in sredi nje fanta, ki se pred surovo resničnostjo brani z močjo domišljije.

Režija: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Scenarij: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh, Benjamin Charbit
Fotografija: Victor Seguin
Glasba: Amine Bouhafa, Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Montaža: Daniel Darmon
Igrajo: Alséni Bathily (Youri), Lyna Khoudri (Diana), Jamil McCraven (Houssam), Finnegan Oldfield (Dali), Farida Rahouadj (Fari), Denis Lavant (Gérard)
Produkcija: Haut et Court, France 3 Cinéma (Francija)
Festivali, nagrade: Atene 2020: najboljša režija; Sevilla 2020: najboljši glavni igralec; Zürich 2020; Mons 2021: nagrada RTBF za najboljši film; Göteborg 2021; Glasgow 2021
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zanimivosti
Ivry-sur-Seine je del pariškega predmestja, pravijo mu tudi azijska četrt. Leži le dobrih pet kilometrov iz središča Pariza, a svet je tu povsem drugačen. Tu je imela svojo močno bazo tudi Komunistična stranka Francije in v začetku šestdesetih let se je odločila, da za delavce naredi nekaj konkretnega – mogočno blokovsko naselje, ki so ga poimenovali po ruskem kozmonavtu, Juriju Gagarinu. Tako je nastala Cité Gagarine, velikanska blokovska konstrukcija, v kateri so stanovanja dobili delavci iz francoske industrije. A že kmalu, z vstopom v sedemdeseta leta, se je po celotni Franciji pričel proces deindustrializacije. Številni delavci so izgubili delo in vse več se jih je tudi izseljevalo iz Cité. Tako so se v Gagarinu začeli naseljevati begunci in sčasoma prevzeli večino stanovanj. Vse do leta 2015, ko so mestni arhitekti začeli razmišljati o rušenju velikanske stavbe. Proces predpriprave na rušenje je vseboval intervjuje z obstoječimi stanovalci. Med tistimi, ki so intervjuvali, sta bila tudi Fanny Liatard in Jérémy Trouilh; iz zbranih materialov sta najprej naredila kratki film, po njegovem uspehu pa sta se odločila še za produkcijo celovečernega.

Zgodba
Šestnajstletni Youri živi v nekoč mogočni stanovanjski zgradbi, ki nosi ime po prvem človeku, ki je poletel v vesolje. Ne da bi kadarkoli pokukal onstran življenja v revnem getu, sanja o skrivnostnih popotovanjih po daljnih galaksijah. Brez staršev, obdan z brezštevilnimi skicami, vesoljskimi zemljevidi in teleskopom, preživlja dneve skupaj z drugimi begunci, ki so tukaj našli zatočišče. Ko se mestne oblasti odločijo, da bodo stavbo porušile, se s prijateljema odloči za tih upor in njihovo opečnato rdeče domovanje postane vesoljska ladja …

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy