2019

Osrednja razstava festivala Pixxelpoint "Preverjena resničnost. Delo na umesniku se nadaljuje."

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Pixx 1

Vabljeni na odprtje osrednje razstave PREVERJENA RESNIČNOST. DELO NA VMESNIKU SE NADALJUJE. in uradna otvoritev festivala Pixxelpoint 2019

Uradnega odprtja festivala se bo udeležila državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, dr. Tanja Kerševan Smokvina. O festivalu pa bosta spregovorila Pavla Jarc, vodja projekta in letošnji kurator Peter Purg.

Osrednja razstava v Mestni galeriji Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica) bo na ogled od 16. do 23. novembra 2019 vsak dan med 9.00 in 19.00.

Umetniki in dela:

  • Špela Petrič bo po odlikovanju na zadnji Ars Electronici dekodirala parajezik rastlin v bioumetnostnem procesu Nociceptor, razumljivem tudi ali predvsem gluhim, iz katerega bo izpeljala delo Inštitut za neopazne jezike: Branje ustnic.
  • Srbski umetnik Dejan Grba bo skupaj s švicarskim umetnikom Phillipeom Kocherjem v delu Študija 7/0: z napakami ustvarjena animacija prikazal izsledke raziskave o nenatančnosti sistema GPS kot generatorja konceptualnega izvornega materiala za ustvarjalno procesiranje in izraz.
  • Sašo Sedlaček pa v posebni fazi dela Om za kovanec zavajal k brezdelnem pridelovanju kriptovalut.
  • Libanonska umetnica in raziskovalka Laure Keyrouz bo preverila napon resničnosti v projektu CHAL (Človeško omrežje, projekt digitalnega arhiva), kjer literatura preči umetnostne prakse skozi digitalizirane medčloveške vezi.
  • Kakor da v naključni novogoriških izložbi bo avstrijska umetnica Helene Thümmel video-gestikulirala pokrajino kot vmesnik percepcije in pomnjenja: Pokrajina v gestah.
  • Literarne pešpoti med Goriško, Tržaško pokrajino in Furlanijo kot geolocirana povečana resničnost Narvike Bovcon in Aleša Vaupotiča, ki usmerja pozornost na pomenske odtenke obdajajočega nas sveta, ti so pogosto navzoči le implicitno, različno za različne skupnosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy