2019

VASJA KAVČIČ: Krog v kvadratu, skulpture

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

w kavcic

Leto 2019 v Mestni galeriji Nova Gorica zaključujemo s kiparsko razstavo Vasje Kavčiča iz Kobarida. Cikel skulptur, ki ga bo umetnik predstavil v novogoriški Mestni galeriji, je glede na dosedajšnje kiparjevo ustvarjanje korak v drugo smer. Od velikih lesenih kipov se je obrnil k reliefu, ki je redko viden v sodobni umetnosti, čeprav gre za eno od glavnih, klasičnih vrst kiparstva, pri kateri je oblikovana telesnost vezana na ploskev.

»Na formalni ravni ga navdihuje iskanje subtilnih linij vegetabilnih in antropomorfnih oblik, preko katerih se potaplja v predstavni svet sanjskega, fantastičnega, mitskega, skratka vsega, kar navdihuje in zaznamuje ustvarjalčevo početje in njegovo nezavedno. Razkriva nam značilen odnos do občestva narave in bivanjsko tematiko, pravi nam, da smo bitja energije in vibracije ter da je vse, kar je v vesolju, zgrajeno iz energije, da smo bitja energijskega valovanja in kot taka tudi komuniciramo med seboj. Vse to podkrepi z izborom kiparskega materiala, v glavnem lesa hrasta in lipe, ki mu pomeni domačo, živo in prijazno snov, ki jo zna vešče preoblikovati v vitalen in aktiven organizem kipa, izdelan v detajlu in z obdelavo, ki nas spodbuja k nežnemu dotiku,« ja v uvodnem eseju v razstavnem katalogu zapisala Klavdija Figelj, ki še pravi, da bo med razstavljenimi deli vzpostavljena pomenska mreža, z vabilom, da razkrijemo globlje medsebojne povezave, ki se vzpostavljajo na čutnih ravneh.

O umetniku:

Vasja Kavčič, rojen 23. septembra 1977 v Šempetru pri Gorici, je mladost preživel na Ljubinju. Po končani Srednji lesarski šoli v Novi Gorici ga je želja po ustvarjanju privedla na Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani, smer kiparstvo in restavratorstvo. Zatem se je izpopolnjeval pri kiparju in restavratorju Petru Maliju v Ljubljani. Samostojno in skupinsko deluje na raznih projektih, kot so: oblikovanje/dizajn in vizualizacije interjerjev ter eksterjerjev, stenske poslikave, slikarstvo, restavratorstvo, svoje občutke pa najraje izraža skozi kiparstvo, ki ga tudi najbolj povezuje in označuje.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy