2020

Jasna Hribernik, Ljoba Jenče: Komunikacija eholokacija, avdio vizualni performans (spletni prenos v živo)

www.pixxelpoint.org

Jasna Hribernik, Ljoba Jenče: Komunikacija eholokacija

Avdio vizualni performans je nastal v sodelovanju z: Markom Franklinom/The Oceania project, Borutom Čelikom, doc. dr. Andreeo Oarga-Mulec, Univerzo v Novi Gorici, doc. dr. Janezom Mulcem, ZRC SAZU, Tomažem Šimnovcem ter Zalo Zio Lenardič.

Eksperimentalni performativni projekt Komunikacija eholokacija je zasnovan kot prečenje izbranih kontekstov iz področja znanosti in umetnosti. Vzpostavitev interakcije med znanstvenimi procesi na področju biologije in umetniškimi strategijami sodobne umetniške prakse se zgodi z namenom. Projekt želi ustvariti problemska polja, nakazati nove civilizacijske paradigme, druge svetove, ki bodo še nastali. Problematizira čas preloma, prihodnost planeta Zemlja v tranziciji. "Komunikacija kot neprekinjena in neskončna izmenjava informacij na različne načine: na valovih eholokacije, več tisoč kilometrov, in če razmišljamo o vesolju, v neizmernih eonih. Informacije, ki sčasoma pripeljejo do dialoga, potujejo v vseh medijih, svilnata morska voda, ki pokriva večino našega planeta, pa je tisti podporni medij, vzporedno vesolje na našem planetu, paralelno s človeškim. Neraziskana in večinoma neznana. Toda seže do nas na načine, ki jih morda sploh še ne razumemo. Kiti s seboj nosijo veliko skrivnost globin že milijone let." (Andreea Oarga Mulec)

S pomočjo srečanja dveh glasov – dveh vzporedno živečih civilizacij, človeka in kita – ter s svetlobno intervencijo v prostoru novo umetniško delo želi vzbuditi različne čutne zaznave in tolikšen potopitveni učinek, da obiskovalci dobijo občutek, "da so dovolj ločeni od sveta, da bi lahko razmišljali o svetu" in o možnem scenariju prihodnosti, ki je zakodiran v središčni zvočni predlogi projekta, bajeslovni slovenski ljudski pesmi Riba faronika. Po moči imaginacije je pesem izjemen ostanek kozmologije naših prednikov. Dokumentirana je bila v Podmelcu na Tolminskem leta 1952 in govori o ribi, ki na svojem hrbtu nosi ves svet, in če bi se obrnila na hrbet, bi to pomenilo njegov konec.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy