2020

JOŽE ŠUBIC: Glorious Twelfth, skulpture

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

JOŽE ŠUBIC: GLORIOUS TWELFTH, SKULPTURE

Vabljeni na odprtje razstave skulptur Jožeta Šubica v četrtek, 6. februarja 2020, ob 19.00. Umetnika bo predstavila umetnostna kritičarka in kuratorka dr. Mojca Puncer.

Glorious Twelfth je dvanajsti avgustovski dan, v Veliki Britaniji in Severni Irski začetek lovske sezone na škotskega barskega jereba ali divjo kuro, v manjši meri pa tudi na snežno jerebico. To je vrhunec v lovski sezoni v tem koncu sveta, sam datum pa je tradicionalen. Akademski slikar Jože Šubic se področja lova dotika samo pri izbiri naslova svojega novega umetniškega projekta, saj mu namesto obravnave tematike lova na divje ptice le-ta predstavlja prispodobo moškega lova na žensko kot plen ali trofejo, objekt želje oz. erotične fantazije. To metaforiko lova kot dominantno moškega hobija ali igre posploši na pretresanje razlik med spoloma v kontekstu umetnosti, pri čemer igrajo pomenljivo, če ne že kar ključno vlogo seksualni podtoni in svojevrstni erotizem. Projekt Glorious Twelfth, ki ga tvori serija dvanajstih del, skulptur ženskih figur iz keramike, bo na ogled do 28. februarja 2020.

O umetniku:
Jože Šubic je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1982 in leta 1984 zaključil tudi slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, objekti, risbo, grafiko. Od leta 1981 je imel več kot 70 razstav doma in v tujini; sodeloval je na več kot 160 skupinskih razstavah, sodeluje na likovnih kolonijah doma in v tujini, za svoje delo pa je prejel tudi več nagrad, med drugim tudi Glazerjevo nagrado leta 1992 in 2013. Živi in dela v Mariboru.

Razstava je nastala v sodelovanju z KID Kibla Maribor.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy