2020

PRIMOŽ BIZJAK: Alpi Apuane, fotografije

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Primoz Bizjak 2017 Passo del Vestito Inkjet print Diasec on plexiglas diptych Inkjet tisk Diasec na pleksi steklu diptih 188 x 300 cm 825x524

Vabljeni na odprtje razstave fotografij Primoža Bizjaka, ki bo v petek, 10. januarja 2020, ob 19.00.

Fotografije Primoža Bizjaka se gibljejo med objektivnim prikazovanjem stvari in resničnosti ter poudarjanjem estetskih učinkov in specifične atmosfere. Takšen spoj gradijo izbor tematike, natančno raziskovanje konteksta, proces nastanka fotografije ter vodilo, pokazati s fotografijo nevidno. Uporablja analogno tehniko in snema s kamero na meh. Posnetki so praviloma povsem neobdelani in večinoma narejeni ponoči. Običajno z dolgo ekspozicijo, ki lahko traja tudi vso noč, da se v natančno premišljene kompozicije, ki so posnete s točno določenega, nemalokrat zahtevnega, težko dostopnega ali celo prepovedanega kota, ujamejo svetloba, barve, oblike in detajli, ki jih oko sicer ne vidi. Bizjakova tematika je najpogosteje povezana z zgodovino, arhitekturo in krajino prostora, v katerem običajno živi ali ga podrobno razišče s številnimi obiski in pozornim opazovanjem. Zanimajo ga meje, zapuščeni in s preteklostjo zaznamovani prostori, prostori, ki so izgubili svojo prvotno namembnost ali so v procesu transformacije, posegi človeka v okolje in delovanje narave, prepletanje sedanjega in preteklega. Na njegovih fotografijah sledimo karavlam in vojaškim utrdbam iz časa prve svetovne vojne na italijansko slovenski meji, ostankom vojaških utrdb, zgrajenih v Benetkah v zadnjih 500 letih (serija Difesa di Venezia, 2005 in 2008–2009), z zadnjo vojno zaznamovanim prostorom na Balkanu (serija Sava, Donava in Drina, 2014), skritim prostorom beneških kanalov, ko so bili zaradi obnovitvenih del brez vode (2002–2005), prostorom starih madridskih stavb pred prenovo ali izbrisom (Madrid: Mudanzas y Reflejos, 2006–2016).

Primož Bizjak (r. 1976, Šempeter pri Gorici) je sprva študiral  ekonomijo in logistiko prometa, leta 1999 se je vpisal na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah, kjer je leta 2005 diplomiral iz slikarstva pri profesorju Luigiju Violi. Po končanem študiju v Italiji je živel v Madridu, pred kratkim se je preselil v München. Svoja dela je predstavlil na samostojnih in skupinskih razstavah doma in na tujem, predvsem v Španiji, Sloveniji, Hrvaški in Italiji, kjer je sodeloval na 54. beneškem bienalu (2011). Med njegovimi zadnjimi razstavami so Mudanzas y reflejos, Tasman Projects, Madrid (2016), Sava, Donava in Drina, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana (2015), Alpi Apuane, CAP – Centro Arti Plastiche, Carrara (2018) in Alpi Apuane, Galerija Gregor Podnar, Berlin (2018).

Razstava Alpi Apuane je nastala v sodelovanju z Galerijo Gregor Podnar v Berlinu, ki umetnika zastopa, in v koprodukciji s Centrom sodobnih umetnosti Celje.

Razstavo spremlja katalog s spremnim besedilom v slovenskem in angleškem jeziku. Avtor besedila je Simone Menegoi, urednica kataloga pa je Gaja Golija, Galerija Gregor Podnar.

Razstavo, tisk kataloga in produkcijo fotografije Antro del Corchia (2015) sta omogočili Mestna občina Celje in Mestna občina Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy