2020

JASNA JERNEJŠEK: »Za crknit smešno«. Od groteske do komedije v sodobni fotografiji, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

JASNA JERNEJŠEK: Od groteske do komedije v sodobni fotografiji, predavanje

© Annegret Soltau

Oktobrsko predavanje se usmerja v sodobne fotografske prakse in z različnih perspektiv osvetljuje tako fenomen uporabe kot učinek groteske oz. komedije v tem polju ustvarjanja. V sodobnem času ne obstaja enotna definicija ene ali druge, saj ju različni teoretiki znotraj različnih disciplin interpretirajo različno. Pomemben element obeh je humor. Obe ostajata znotraj okvirov realnega, verjetnega in možnega. Obema je skupen nek konflikt, razpoka, neustreznost, ambivalenca. Komično pri groteski zadeva razliko oziroma razcep na mestu, kjer ga ne pričakujemo, in v osnovi zadeva presenetljivo inovacijo, prekinitev z uveljavljenimi pomeni in neskladje z reprezentacijo. Na drugi strani je glavni namen komedije proizvajanje ugodja z naslova, ki bi običajno proizvedel nelagodje. Drugače je pri konfliktu, ki se v groteski ne razreši kot v komediji, zato napetost ostaja. Tako se groteska nahaja na tanki liniji med smehom in grozo, v sklicevanju na možno realnost pa tiči njeno temeljno neugodje.

O predavateljici:
Jasna Jernejšek
deluje kot samostojna kuratorka, vodja projektov, raziskovalka in tekstopiska na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Posebej se osredotoča na sodobne avtorske prakse, teorijo in zgodovino fotografije ter vizualne komunikacije, ki jih interdisciplinarno prepleta z drugimi družboslovnimi vedami. Diplomirala je iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, kjer je zaključila tudi znanstveni magisterij komunikologije in kjer nadaljuje doktorski študij. Redno piše obrazstavna in kataložna besedila, prispevke pa objavlja tudi v revijah Fotografija in Membrana. Je predavateljica in programska vodja Oddelka za fotografijo na Visoki šoli za storitve (VIST) v Ljubljani. Poleg vodenja zavoda Sektor, ustanovljenega z namenom povezovanja, raziskovanja in promocijo medijskih umetnosti, sodeluje z različnimi razstavišči doma in v tujini ter nevladnimi organizacijami s področja kulture, kot so SCCA–Ljubljana, Zavod Membrana, Zavod Celje Fokus in drugimi.

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy