2021

Peter Androsch: FONOGRAFSKA PANORAMA SVETEGA MESTA GORICE, umetniško sodelovanje: Carina Nimmervoll

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Androsch

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Petra Androscha v torek, 5. oktobra 2021, ob 19. uri v Mestno galerijo Nova Gorica. Razstavo bo uradno odprl Andreas Pawlitschek, direktor Avstrijskega kulturnega foruma.

Druga razstava v 24. razstavni sezoni Mestne galerije Nova Gorica prinaša vpogled v ustvarjanje avstrijskega zvočnega umetnika Petra Androscha, ki deluje v mednarodnem prostoru tudi kot glasbenik, skladatelj, prostorski umetnik, raziskovalec, pisatelj in predavatelj. Od leta 2005, ko je ustanovil Fonografsko društvo, izdeluje litografije in sitotiske, v katere vključuje grafično reprodukcijo in notne zapise. Njegove lastne notacije in partiture drugih skladateljev umetnik oblikuje v nove »slikovne kompozicije« s pomočjo superpozicije ali dekonstrukcije. Tako nastanejo edinstvene stvaritve, ki celoten obseg glasbenega dela pretvorijo v en sam »vizualni zvok«.

Za Mestno galerijo Nova Gorica Peter Androsch pripravlja posebno prostorsko postavitev, »Fonografsko panoramo svetega mesta Gorice«, v kateri je uprizoril dve osebnosti: psihiatričnega reformatorja Franca Basaglio (1924–1980) ter slikarja in grafika Zorana Mušiča (1909–2005). Zgodovinske fotografije, ki prikazujejo žalostne razmere v psihiatrični ustanovi, se mešajo s citati in barvitostjo Mušičevega obsežnega vizualnega sveta ter ustvarjajo asociativni panoptikum. Skupaj s Carino Nimmervoll v računalniku sestavita slike, ki pridejo do pravega izraza šele v velikem formatu in očarajo nas gledalce. Basaglia daje vsebino, Mušič zvok. Gre za dialog, ki nam ga ponuja Androsch v tej posebni panorami, ki je 2 metra visoka in skoraj 50 metrov dolga.

O svoji najnovejši prostorski postavitvi je umetnik zapisal: «Moja "Fonografska panorama svetega mesta Gorice" je divji asociativni svet, ki se je začel z Zoranom Mušičem in Francom Basaglio, a se še zdaleč ni končal. Asociacije segajo globoko v zgodovino in povezujejo teme, kraje, ljudi, pisma v vrvež, iz katerega se oglašajo tudi drugi duhovi in angeli. Mala, uboga Paula Gonzaga (Paola iz Mantove) in njen strogi mož goriški grof Leonard, Nora Gregor, Edvard Ravnikar, Jana Krivec, Josef Stefan in nešteto drugih neidentificiranih in neznanih demonov. "Fonografska panorama svetega mesta Gorice" je moja tretja velika panorama po "Panorami Linških spisov" ter "Panorami po Richardu Wagnerju in Karlu Marxu"«.

Odprtje razstave bo obogatila Jerneja Zavec z radijsko igro z naslovom Risi zvoka. Kratka radijska igra je isto kot fonografi Petra Androscha sestavljena iz slojev, vendar slišanega in izrečenega. Inscinirano in naključno zvočno pripovedovanje tako poda kratek (o)ris njegovega umetniškega dela.

Ob zaključku razstave, v petek, 22. oktobra, ob 19. uri bo zasedba Dr. Didi (Peter Androsch – kitara, melodika, Didi Bruckmayr – vokal, Bernd Preinfalk – kontrabas) izvedla performans, v katerem bo ustvarila posebno glasbeno panoramo svetega mesta Gorice.

Razstava, ki bo na ogled do 22. oktobra, je nastala v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom.  
avstrijski kulturni forum ozek


Dogodek bo potekal v skladu z vladnim odlokom za preprečevanje širjenja okužbe
z virusom covid-19 (potrdilo PCT). 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy