2021

Ivan Skubin: NA POL POTI, skulpture

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Ivan Skubin: Na pol poti, skulpture

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v petek, 3. decembra 2021, ob 19. uri.

Dogodek bo potekala v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom Covid-19 (potrdilo PCT).

*****

Leto 2021 v Mestni galeriji Nova Gorica zaključujemo z razstavo skulptur briškega umetnika Ivana Skubina. Umetnik je v času svojega delovanja ustvaril impresiven opus najrazličnejših del, ki obsega vse od velikih, tudi javno stoječih skulptur, do mnogoštevilnih malih plastik, objektov, predmetov, zidnih slik in zanimivih prostorskih postavitev. V svojih delih se dotika najglobljih humanističnih vprašanj človeka, ki se manifestirajo pred nami v njegovih stiliziranih, simbolike polnih skulpturah. Motive črpa iz sveta narave, življenja, lastnih doživetij ob navdihu in reminiscencah davnih mitologij, ki jih pretvarja v svojstven, metaforično prežet likovni jezik. »Ivana Skubina prepoznavamo kot tenkočutnega ustvarjalca ekspresivnih izpovednih vsebin, v katerih je izoblikoval bogat ikonografski prostor. V svoje glineno snovanje polaga zorenja svojih premišljevanj in spoznanj o človeku in življenju, svojo senzibilnost, radost in odseve svojih izkustvenih doživetij in hotenj. V svoji likovni pripovedi stremi k odpiranju novih obzorij, k odkrivanju znanega v neznanem ali neznanega v znanem. Vrača se v prvobitnost in razsežnosti bitja in bivanja, ki je razpeto med zemljo in nebom, med tostran in onkraj, med končnim in neskončnim,« je zapisala likovna kritičarka Polona Škodič.
O svojih delih, ki jih predstavlja na tokratni razstavi v Mestni galeriji Nova Gorica je Ivan Skubin zapisal: »Ustvarjanje, ki ga predstavljam na tokratni razstavi, mi izpolnjuje željo, ki tli v človeku, odkar je bil poklican v bivanje: željo po preseganju sebe, lastne omejenosti, po preseganju določenega. Usojenega. Daje mi možnost poleta preko horizonta. S svojimi rokami bi rad ustvaril lepoto, popolno lepoto, absolutno. Hkrati pa se zavedam, da so moje stvaritve le slutnja o njej, in da moja forma, nastala na zemlji in vzpenjajoča se k nebu, ostaja nedokončana, na pol poti …«

O umetniku:
Ivan Skubin se je rodil leta 1946 v Goriških brdih, kjer med svojimi oljkami snuje in ustvarja. Njegovo srečanje z glino, prvinsko materijo, se je zgodilo slučajno. Glina mu je omogočila vstop v svetove, v katerih se je ustvarjalni naboj, ki ga je bil začutil že v mladih letih in ga je sprva gnal v pisateljevanje, lahko izrazil. Z neko magično močjo je odprla pot ustvarjalnemu izviru v njem in postal je ustvarjalec v glini, nenehno raziskujoč njene danosti in možnosti. Njegova pot v svet keramike je bila tlakovana z neštetimi poskusi in napakami, s samoizobraževanjem, eksperimentiranjem in različnimi izpopolnjevanji pri domačih in tujih strokovnjakih, na simpozijih, kolonijah in umetniških rezidencah. V petindvajsetih letih delovanja na področju keramike je imel nad sto petdeset samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Portugalskem, v Srbiji, na Madžarskem, v Nemčiji, Belgiji, Španiji, Franciji, na Kitajskem. Bil je izbran za nacionalna in mednarodna tekmovanja s področja keramike in druga umetniška tekmovanja. Sodeloval je v nacionalnih in mednarodnih umetniških projektih, likovnih kolonijah in delavnicah. Njegovo delo je bilo večkrat nagrajeno tudi z najvišjimi nagradami. Dva pomladna meseca v letih 2018 in 2019 je ustvarjal v mednarodnem centru umetnikov Cité Internationale des Arts v središču Pariza, kjer je tudi razstavljal. Leta 2019 je njegovo uspešno umetniško pot potrdil sprejem v članstvo mednarodnega združenja umetnikov na področju keramike IAC (International Academy of Ceramics) v Ženevi.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy