2021

THE PAINTING NOW! / SLIKARSTVO ZDAJ! SLOVENIJA 2021, kuratorska razstava

Mestna galerija Nova Gorica

w MGNG PAINTING NOW 2021 HDSlides2

Vabljeni na odprtje in ogled kuratorske razstave The painting now! / Slikarstvo zdaj! Slovenija 2021, ki jo je zasnoval kurator Andrej Medved. Razstava, ki bo od 7. do 28. maja 2021 postavljena v Mestni galeriji Nova Gorica, poleti pa v veliko večjem obsegu v portoroškem Monfortu, gradi na avtorskih poetikah, ki zaznamujejo sodobno slovensko slikarstvo »ta-hip« in »ta-trenutek«, se pravi brez omejitev na posamezne generacije ali letnico rojstva, kot je bil to primer pred dvema letoma na razstavi Čas brez nedolžnosti v ljubljanski Moderni galeriji. Pomembna je torej kakovost del, njihova vrhunskost in aktualnost v smislu so=dobne ustvarjalnosti. Zato ne bo uveljavljenih slikarjev, ki trenutno nimajo presežnih del, niti slikarjev, ki so že ustvarili vrhunska dela in predstavljajo v svojem obdobju zaključene slikarske opuse, a so njihove sodobne slike pomik nazaj, »ponavljanje« ali le poskus nečesa novega, kar ne prinaša v resnici neki novuum ali celo nadaljevanje umetniške rasti v pomenu kakovostnega presežka v njihovem razvoju.

Zato ne bo na razstavi podob Dušana Kirbiša, Iva Prančiča, Mitje Ficka, tudi sicer odličnega in vedno prenovljenega Aleksija Kobala, niti Sandija Červeka in drugih uveljavljeni slovenskih umetnikov srednje in visoko srednje generacije. Pomembna je le sodobna vrhunskost in ustvarjalna inventivnost tistih, ki delujejo v tem času, v obdobju zadnjih dveh let ali celo to ne, pomembna je le izjemnost, invencija in »aktualnost«, ki presega nostalgično zamudnost in pomanjkanje ustvarjalne domišljije. Skupna rdeča nit razstave je novo slovensko slikarstvo, ki nastaja v tem trenutku in prinaša v naše vedenje in notranji pogled  nek maximum ustvarjalnosti in likovne empatičnosti v smislu slikovnega pre=sežka. Skupna rdeča nit je slikarstvo-samo-kot-tako, ki se ponovno vrača, po desetletjih medijskega zanikanja, zatišja in ignorance.

Kuratorjev izbor umetnikov, ki bodo sodelovali na razstavi, je: Suzana Brborović, Nina Čelhar, Matej Čepin, Barbara Drev, Marko Jakše, Staš Kleindienst, Robert Lozar, Ira Marušič, Katja Pál, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Joni Zakonjšek, Nika Zupančič. 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy