2022

CVETKA HOJNIK: TEMNA STRAN, slike

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Cvetka Hojnik: Temna stran, slike

Vljudno vabljeni na odprtje razstave v petek, 4. februarja 2022, ob 19. uri v Mestno galerijo Nova Gorica. O umetnici in njenem delu bo spregovoril likovni kritik Brane Kovič.

Februarski razstavni termin v Mestni galeriji Nova Gorica je namenjen slikarski razstavi. Predstavila se bo Cvetka Hojnik, ki na izjemno pestrem slovenskem umetniškem prizorišču pomeni svojevrstno zanimivost, saj izkušnje iz tekstilnega oblikovanja specifično združuje s klasičnim likovnim ustvarjanjem, pri čemer raziskuje vsakič drugačne tehnike in materiale. Likovna dela Cvetke Hojnik so po formi minimalistična, po izrazu in sporočilnosti pa presenetljivo kompleksna in večplastna. »Nedvomno je za takšno odločitvijo globoka osebna izkušnja, intimno spoznanje usodne razdvojenosti, ki je temeljno gibalo naše eksistence, v pesimistični različici razumljene tudi kot potovanje od nikoder nikamor. Svetloba in tema, red in nered, vidno in nevidno ter še nepregledna množica drugih nasprotij so dvojice, s katerimi se na tej poti soočamo, jih skušamo preseči ali vsaj uravnotežiti tako v vsakdanjem življenju kot v umetniških formulacijah. Cvetka Hojnik se je odločila, da bo k temu vprašanju pristopila s skrajno reduciranimi sredstvi, s kontrastnimi barvami in s prvinskimi geometrijskimi liki ter le s temi elementi izrazila svoje pojmovanje dilem, h katerim se človeška bit vedno znova vrača,« je ob razstavi, ki bo na ogled do 25. februarja, zapisal likovni kritik Brane Kovič.

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Pogoj za obisk je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy