2022

UMETNOST V ČASU KORONAKRIZE NA GORIŠKEM

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

Umetnost v času koronakrize na Goriškem

Vljudno vabljeni na opdprtje razstave, ki je nastala v sodelovanju s Pilonovo galerijo Ajdovščina, v petek, 7. januarja 2022, ob 19. uri.

Sudelujoči umetniki: Salvatore Calì, Tea Curk Sorta, Društvo Kumšt, Jana Humar, Boštjan Kavčič, Anja Kranjc, Ana Maraž, Vanja Mervič, Andrej Perko, Ivan Skubin, Tamara Stibilj, Tina Volarič, Simon Vovk in Tomaž Zarifa.

Pilonova galerija Ajdovščina in Mestna galerija Nova Gorica sta v letu 2020 objavili poziv za sodelovanje pri projektu Umetnost v času koronakrize na Goriškem, namenjeno umetnicam in umetnikom, ki živijo v Goriški regiji in ki izvirajo iz imenovanega območja, ter aktivno ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti. V skladu s pozivom so umetniki sodelovali z deli, ki so nastajala od 12. marca 2020 dalje, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija koronavirusa. Poziv je bil odprt do 1. septembra 2020. Zanimalo nas je, kako se odziva aktualna umetnost na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize ter na dejstva, kjer še najbolj izstopata prav strah in negotovost.

Tematika umetniških del nedvoumno priča o tem, kako je stanje, ko smo se primorani odpovedati temeljni potrebi človeštva, fizičnim stikom, močno zarezalo v delovanje družbe nasploh, in kako le ta poskuša ohranjati izjemno pomembno aktivno povezanost in solidarnost v družbi. Sodelujoči so se na poziv lahko odzvali z do petimi deli po lastni presoji, pri čemer se jih v likovni zvrsti ni omejevalo, omejitev je bila tematska in časovno vezana na obdobje, ko je Slovenija prvič na področju celotne države razglasila epidemijo.

V letu 2021 sta selektorici Pavla Jarc (direktorica Kulturnega doma Nova Gorica) in Tina Ponebšek (direktorica Pilonove galerije Ajdovščina), izmed triindvajsetih prijavljenih, izbrali štirinajst ustvarjalk in ustvarjalcev s področja slikarstva, kiparstva, ilustracije in fotografije.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy