2019

Pierre Hamon: Los pasos perdidos – Veter starega in novega sveta

Dvorana Gradu Kromberk

hamon 2 600x400

05 pasica mail 01 tisk mali

Pierre Hamon (Francija)
Los pasos perdidos – Veter starega in novega sveta

Pierre Hamon – evropske in ameriške stare in tradicionalne flavte ter
razna predkolumbijska zvočila

  

Pierre Hamon vabi: "Vabilo k meditaciji in sanjam, tu vam ponujam potovanje z vetrom v zvočne svetove flavt in drugih pihal starih civilizacij: od različnih dvojnih flavt, izhajajočih iz grškega aulosa, do dvojnih in trojnih flavt starih mehiških civilizacij; od piščali na tri luknje z bobnom, ki se je v nekaterih krajih ohranila še do danes; pa do koščenih, trstenih, keramičnih, lesenih pišcali zelo različnih oblik ... za očarati živeče ali za komunikacijo z duhovi. "Bodite predvsem žival vetra, piha" je rekel znameniti flavtist Franz Bruggen v mojstrskih tečajih ob koncu sedemdesetih let. Oziroma bodite "mistik zvoka", kot to opisujejo različne tradicije. Ta program je torej iskanje te prvobitne moči glasbe, ki je nastala s prvim izdihom, vetrom, ki lahko pripelje trans, meditacijo ali vzhičenje. Narejen je na moji potrebi po dihanju in pihanju, in po iskanju samega trenutka."

- - - 

Po tem, ko je od osemdesetih let dvajsetega stoletja sodeloval pri ponovni obuditvi stare in predvsem srednjeveške glasbe v Franciji (s skupinami, kot so Ensemble Gilles Binchois, Alla Francesca in različnimi projekti okrog glasbe Machaut-ja), Pierre Hamon od leta 1995 redno sodeluje z Jordijem Savallom. V želji, da bi poglobil svoj pristop do stare glasbe se je zgodal začel zanimati za različne glasbene tradicije, prvo v Evropi in nato še drugod. Leta 1998 je postal učenec Pandita Hariprasada Chaurasije, mojstra severno-indijske glasbe in prečne flavte bansuri, nato pa ga je to raziskovanje pripeljalo do različnih predkolumbijskih civilizacije južne, srednje in severne Amerike.

Sodeloval je na številnih nagrajenih albumih. Leta 1994 je postal prvi profesor kljunaste flavte akademske stopnje v Franciji in od takrat uči na CNSMD v Lyonu. Redno predava in vodi mojstrske tečaje na pomembnih inštitucijah celega sveta, kot je na primer Schola Cantorum v švicarskem Baslu.

Je skladatelj in producent originalne glasbe za nov celovečerni risani film "Pachamama" argentinskega režiserja Juana Antina in studia Folivari, ki je leta 2019 bil nominiran za nagrado Cesar.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy