2019

4 HeartS: »Carte blanche« Tanji Vogrin: Dolce tormento – glasbeni dialogi v začetku 17. stoletja

Cerkev Sv. Križa, Kojsko

4hearts dobra resolucija 600x400

05 pasica mail 01 tisk mali

4 HeartS (Slovenija, Ukrajina)
»Carte blanche« Tanji Vogrin: Dolce tormento – glasbeni dialogi v začetku 17. stoletja

Tanja Vogrin, harfa, mezzosopran
Viktor Andriichenko, violina, kontratenor

Tanja Vogrin se na mednarodni glasbeni sceni uveljavlja kot harfistka in mezzosopranistka. Med študijem na sloviti »Scholi Cantorum« v švicarskem Baslu je še dodatno razvila staro prakso petja ob tem, ko se sama spremlja s harfo, ter soustanovila ansambel »Concerto di Margherita«, s katerim redno nastopa po vsej Evropi.

Tokrat si je želela predstaviti nov projekt »4 HeartS« v duetu z ukrajinskim violinistom in kontratenoristom Viktorjem Andriichenkom, posvečen glasbi pozne renesanse in zgodnjega baroka. V izvedbi njunega »dvojnega dueta« bomo tako lahko slišali nekaj najlepših melodij zvezdniških skladateljev tistega časa, kot so Carlo Monteverdi, Giacomo Caccini in John Dowland.

- - -

Viktor Andriichenko

Ukrajinski kontratenorist in violinist Viktor Andriichenko je diplomiral iz violine na Narodni glasbeni akademiji P. I. Čajkovski. V letih 2013-2015 je bil prvi violinist v narodnem simfoničnem orkestru v Kijevu. Veselje do petja ga je vzporedno vodilo v Švico in Nemčijo, kjer je svoj glas izpopolnjeval na mojstrskih tečajih in zasebnem študiju pri Gabrieli Fuchs in Elisabeth Wilke. Od leta 2017 študira petje na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu, v razredu Elene Pankratove. 2015 je bil finalist tekmovanja Kammeroper Schloss Rheinsberg, od leta 2016 ga štipendira Musikverein München. Njegov pevski repertoar obsega glasbo različnih obdobij in stilov, od renesanse do sodobne glasbe. Kot solist nastopa po vsej Evropi, med drugim z Yofin Barockorchestra (CH), komornim orkestrom »Kijevski solisti« (UA), komornim orkestrom »Ukraina« München (D), Stavanger Symphonie Orchester (N), Saarbrücker Philharmonie (D) in »Lviv baroque ensemble« (UA). Redno gostuje na festivalih kot so LvivMozArt (UA), OperaFest Tulchyn (UA), Klassik am See (D), Kiewer Tage München (D) in Westspiele Konzerte Zürich (CH). Iz njegovih opernih projektov predvsem izstopata Händlov Ruggiero in glavna vloga opere Alcide Dmitryja Bortnianskega. Med nedavne velike uspehe si šteje svoj recital v razprodani zrcalni dvorani operne hiše Lviv, kot tudi altovsko vlogo v Janezovem pasijonu J.S. Bacha in vlogo Arona v Oratoriju »Faraone sommerso« N. Faga.

Tanja Vogrin

Mezzosopranistka in harfistka Tanja Vogrin je študirala petje pri Dušanki Simonović, Jolandi Korat, Annemarie Zeller in Joanni Borowski-Isser ter klasično harfo pri Daliborju Bernatoviću, Evi Hoffellner, Arcoli Clark in Ágnes Polónyi. Leta 2007 je diplomirala iz solopetja na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v avstrijskem Gradcu, na isti ustanovi pa je leta 2009 z odliko zaključila tudi magistrski študij koncertnega petja. Iz ljubezni do pred klasične glasbe se ukvarja predvsem z raziskovanjem zgodovinskih tehnik petja in igranja na historične tipe harf, kar jo je poneslo na znamenito Visoko šolo za staro glasbo Schola Cantorum Basiliensis v Švici, kjer je zaključila specializacijo iz historičnih harf pri Heidrun Rosenzweig in iz srednjeveške vokalne glasbe v razredu Kathleen Dineen, kakor tudi podiplomski študij ansambelskega petja pod vodstvom Anthonyja Rooleya in Evelyn Tubb. Tanja Vogrin je ena redkih interpretov po svetu, ki se sami spremljajo na harfi, in je tudi ustanovna članica ansambla Concerto di Margherita (CH), ki se posveča prav temu aspektu historične izvajalske prakse. Solistično in v raznolikih komornih sestavih kot so Novantik (CH), Alerion (CH), Neue Hofkapelle Graz (A), RecreationBAROCK Graz (A), La Cetra Basel (CH), Musica cubicularis (SI), redno koncertira po Evropi, bogate izkušnje pa v okviru svojega pedagoškega dela z navdušenjem deli z mladimi glasbeniki doma in v tujini. Od aprila 2016 je zaposlena kot profesorica baročnega petja in baročne harfe na oddelku za staro glasbo J. J. Fux-Konservatorija v Gradcu.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy