2019

MURRAY / HÅKER FLATEN / NILSSEN-LOVE (ZDA, Norveška)

Vila Vipolže, Goriška brda

OJ2019 kolaz trio zda norveska 600x400

David Murray, tenorski saksofon, basovski klarinet
Ingebrigt Håker Flaten, kontrabas
Paal Nilssen-Love, bobni

Koncert je nastal v sodelovanju z društvom Controtempo iz Krmina in
festivalom Jazz&Wine of Peace.

- - -

Čisto na novo sestavljen trio tvorijo saksofonist in klarinetist David Murray, kontrabasist Ingebrigt Håker Flaten in bobnar Paal Nilssen-Love. Slednja dva sta znana kot najbolj huda rhythm sekcija na Norveškem, ki s saksofonistom Matsom Gustafssonom tvori trio The Thing, ki je nastopil znotraj festivala Oktober jazz leta 2018. Glasba tega bombastičnega ameriško-norveškega tria je tako intenzivna, energična in vznemirljiva, kot lahko pričakujemo od glasbenikov s tako bogato in raznoliko glasbeno podlago. 

David Murray vse od njegovega pojava na newyorški free-spirit ‘loft jazz’ sceni v sedemdesetih nastopa v BIMHUISu, nizozemskem jazz klubu par excellence. Tokrat se predstavlja z novo zasedbo, ki jo tvorita tudi dva norveška pošastna glasbenika: basist Ingebrigt Håker Flaten in bobnar Paal Nilssen-Love, oba člana zloglasnega norveškega tria The Thing. Tekom letošnje turneje bo trio predstavil svoje avtorske skladbe kot tudi skladbe drugih glasbenikov in improvizacije.

- - -

Davida Murraya, tenorskega saksofonista in basovskega klarinetista, zaznamuje njegov nezmotljivi stil, v katerem se prepletajo soul, gospel in free jazz. Vse od prvega nastopa v BIMHUISu leta 1976 (to je bil tudi njegov prvi koncert izven ZDA) je pod svojim imenom izdal več kot 150 albumov. »Največja atrakcija pri Murrayu je njegovo igranje na tenorski saksofon, nekakšnega gospel zvoka, ki deluje, kot bi stisnil delo inštrumentov največjih glasbenikov v neko slavnostno bučanje,« je bilo o njem zapisano v časopisu The Guardian.

Ingebrigt Håker Flaten in Paal Nilssen-Love sta poznana kot najbolj huda rhythm sekcija na Norveškem. The Thing, trio, ki ga z njima tvori tudi saksofonist Mats Gustafsson, prepleta rock, nois in jazz ter tako povezuje ljubitelje treh posamičnih glasbenih žanrov v eno, združeno celoto. V reviji Pitchfork so o The Thing zapisali: »To je free jazz pri katerem se lahko greš stage dive. Njihovi težki rifi so kot gradbeni odri za izlet v brezplačno improvizacijo. "

Po koncertu sledi
degustacija briških vin:
Atelier Kramar 
- Barbana, 
Edi Simčič 
- Vipolže, 
Hiša vina Oton Reya 
- Kozana,
Vina Reja  
- Kozana in 
Vinarstvo Šibav Dušica 
- Fojana.

 - - - 

Jazz Wine 2019 LOGO

Festival Oktober jazz sodi v občinsko tematsko leto "Nova Gorica - mesto kulture 2019"
05 pasica mail 01 tisk mali

drustvo KOLO logo KRUH IN VINO

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy