2019

Maja Lisac Barroso, saksofon & Marcelo Nisinman, bandoneon

Dvorana Gradu Kromberk

barroso in nisinman 600x400

05 pasica mail 01 tisk mali

  MAJA LISAC BARROSO, saksofon in priredbe
MARCELO NISINMAN, bandoneon in kompozicija

- - -

Aktualni program »AIRE« (slov. »ZRAK«) predstavlja raznoliko potovanje v svet tango glasbe. Zajema tri stile: tradicionalni tangotango nuevo – kompozicije M. Nisinmana in staro sakralno glasbo

Maja Lisac Barroso je slovensko-švicarska docentka in saksofonistka, ki se uspešno giba v najrazličnejših glasbenih žanrih. Marcelo Nisinman je nekdanji učenec Astorja Piazzolle in svetovno priznan bandoneonist iz Argentine. Duo skupaj koncertira že osmo leto. Leta 2012 sta v velikem ansamblu posnela zgoščenko »PASION POETICA« za založniško hišo Sony/Solo Musica. V februarju 2019 sta v sodelovanju s Švicarskim radiom SRF posnela drugo zgoščenko z naslovom »AIRE«

- - -

AIRE/ZRAK

Program:  

M. Nisinman:
HOMBRE TANGO

C. Gardel: 
CUANDO TU NO ESTAS

A. de Cabezón:
TIENTO DEL SEXTO TONO

P. Datta,
aranžma M. Nisinman:

EL AEROPLANO

D. Buxtehude:
DANKET DEM HERRN, DENN ER IST FREUNDLICH

J.C. Cobián:
LOS MAREADOS 

Barbara:
NANTES

A. Piazzolla:
BORDEL 1900

M. Nisinman:
ARGENTINOS EN EUROPA

A. Piazzolla,
aranžma M. Nisinman: 
JEANNE Y PAUL

 - - -

Glasbenika Lisac Barroso in Nisinman sta se prvič srečala pred sedmimi leti v sklopu serije koncertnih turnej ter za snemanje albuma »Pasion poetica« (Solomusica/SONY) skupaj s tango ansamblom Saxism. Leta 2017 sta oblikovala duo za projekt »AIRE«. S tem projektom sta predstavljala zgodovinski razvoj tanga, od prvotne funkcije bandoneona, ki je postopoma začenjal zamenjevati orgle v argentinskih cerkvah (stara cerkvena glasba), pa vse do današnje zvrsti, imenovane tango nuevo (Nisinmansove skladbe). V njihovem programu lahko najdemo kombinacijo tradicionalne tango glasbe, poskočne polke, šansone in improvizirane dele.

Lisac Barroso uporablja saksofone različnih velikosti, od sopranskega do basovskega. Na ta način se vsestranska glasbenica lahko izraža v različnih vlogah: kot ritmična bas linija z basovskim saksofonom, kot glasbeni vodja na sopran saksofonu, včasih pa se zvočno povsem zlije z bandoneonom. Nisinman je zelo cenjen skladatelj in specialist za tango  ustvarja filigrane kompozicije, ki vsebujejo včasih zelo edinstven, mračni smisel za humor.

Februarja 2019 sta ta program posnela kot samostojni album, ko-produciral pa ga je švicarski radio SRF. Kmalu bo izšel pri založbi IBS Classical/Naxos.

MAJA LISAC BARROSO

Maja Lisac Barroso je slovensko-švicarska saksofonistka, profesorica in aranžerka, rojena v Baslu leta 1980. Po dokončanem klasičnem študiju saksofona na Dunaju, v Parizu in Baslu je bila mnogokrat povabljena na velike odre številnih evropskih držav, Mehike in Avstralije. Poleg tega sodeluje kot članica žirije na različnih glasbenih tekmovanjih in predava na mojstrskih tečajih po Sloveniji, v Švici in Avstraliji. Mojstrsko lahko preigrava različne glasbene žanre, njeni glasbeni aranžmaji pa obsegajo skladbe tako za soliste kot različne ansamble, ki jih preigravajo saksofonisti svetovnega kova, kot sta Claude Delangle in Daniel Gauthier.

Maja Lisac Barroso je članica mnogih zasedb; je ustanoviteljica Saksofonskega kvarteta Zure, v duetu preigrava bandoneonistom Marcelom Nisinmanom, in s pianistom Andiriyjem Draganom, nastopa z zasedbo Basel String Quartet ter tango pevko Marcelo Arroyo ter v zasedbi Nucleus, v kateri igrajo na novo izumljene inštrumente.

Maja je prejemnica nagrad in štipendij Novartisa, ustanove Friedl Wald in kantona Basel, leta 2008 pa je bila izbrana za enoletno bivanje v pariškem Cité Intérnationale des Arts, kjer je sodelovala z naslednjimi skladatelji in improvizatorji: Vinko Globokar, Bojana Šaljić in Izidor Leitinger. Leta 2011 je postala asist. profesorica profesorja Marcusa Weissa na Univerzi v Baslu. Trenutno predava na baselskem Jazzcampusu, kjer na  magistrskem študijskem programu predava o klasičnem saksofonu in tehniki ter poučuje na različnih srednjih glasbenih šolah.

Leta 2015 je Lisac Barroso dvakrat nastopila v duetu z ameriškim saksofonistom Branfordom Marsalisom. Posnela je album za založbo Solo Musica/Sony in za založbo IBS Classical/Naxos. Nastopila je že na slovenski nacionalni televiziji, v Cankarjevem domu (cikel »Predihano«) in na radiu ARS. Leta 2020 bo Lisac Barroso v Baslu vodila lastno serijo klasičnih koncertov imenovano »Saxophone & Seasons«.
www.majalisac.com

 

MARCELO NISINMAN

Marcelo Nisinman, rojen leta 1970 v Buenos Airesu, je mednarodno priznan igralec bandoneona, skladatelj in aranžer, ki je popeljal preigravanje na bandoneonu in tango glasbo na novo raven. Nisinman je študiral bandoneon pri Juliu Paneu in kompozicijo pri Guillermom Graetzerjem v Buenos Airesu ter Detlevu Müller-Siemensu v Baslu. Nisinmana pogosto vabijo kot solista, k sodelovanju v razne orkestre in na različne festivale po vsem svetu. Komponiral je glasbo za različne zasedbe; simfonične orkestre, godalne kvartete in mnoge druge, ter leta 2004 napisal svojo prvo komorno opero Señor Retorcimientos. Leta 2008 je deloval kot rezidenčni skladatelj na festivalu komorne glasbe v Oxfordu in od takrat je bil povabljen kot skladatelj ali kot nastopajoč na številne druge festivale; festival komorne glasbe Kuhmo (Finska), festival Sonoro (Bukarešta), mednarodni festival komorne glasbe Consonances (Francija), festival Boswil (Švica), festival Zeitkunst (Nemčija) in v Pariz, v Centr Pompidou. Leta 2009 je skupaj s klarinetistom Chenom Halevijem ustanovil kvartet Tango Factory. Ta združuje 4 zelo različne glasbenike, ki raziskujejo tango glasbo. Leta 2012 je skupaj z argentinskim nacionalnim simfoničnim orkestrom, ki ga je vodil Facundo Agudin, premierno predstavil svojo skladbo za bandoneon in orkester Dark Blue Tango. Poleg tega je sodeloval tudi kot izvajalec in skladatelj pri projektu Martha Argerich and Friends na glasbenem festivalu v Ravenni leta 2013. Leta 2014 je kot skladatelj sodeloval z Gerardom Depardieujem in Philippejem Graffinom, leta 2015 pa z WDR Big Bandom iz Kolna in Paquitom d’Rivero. Novembra 2015 je premierno izvedel deli Hombre Tango in 4 am Tango za bandoneon in orkester v Buenos Airesu, skupaj z nacionalnim Simfoničnim orkestrom Argentine, ki ga je vodil Christian Baldini. Na finskem festivalu Kuhmo je leta 2016 Alberto Mesirca premierno predstavil njegovo delo za solo kitaro Alberto's Tango. V začetku leta 2016 je Nachum Erlich v Nemčiji premierno izvedel delo za violino in orkester Nachum's Tango. Marca 2017 je Nisinman skupaj s Simfoničnim pihalnim orkestrom iz Montevidea premierno izvedel šest skladb za bandoneon in simfonični orkester v Teatru Solis v Urugvaju. Leta 2018 je predstavil svoj novi ansambel FRANZ v Buenos Airesu ter izvedel dve svetovni premieri za orkester, imenovani Chen's Tango 1 in 4 for Vogler skupaj z argentinskim nacionalnim simfoničnim orkestrom pod vodstvom Mariana Chiacchiarinija.
www.nisinman.com

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy