2019

Jure Pukl Trio - Jure Pukl, Howard Curtis, Robert Jukič

Ploščad Silvana Furlana

Jure Pukl Aljosa Videtic 3 600x400

FOTO: Aljoša Videtič

05 pasica mail 01 tisk mali

JURE PUKL TRIO feat. 
HOWARD CURTIS & ROBERT JUKIČ

Jure Pukl, saksofon
Howard Curtis, bobni 
Robert Jukič, kontrabas

Jure Pukl Trio v zasedbi z Jukičem in Curtisom igrajo skupaj že od leta 2004. Skupaj so posneli zgoščenko Jure Pukl – The Long Run za avstrijsko radiotelevizijsko hišo ORF in njihovo založbo, ki je izšla leta 2009. Glasba, ki jo igrajo je avtorska in se napaja iz različnih glasbenih zvrsti, skupni imenovalci pa so improvizacija, interakcija, liričnost, izleti v neznano in neplanirano. Vsi člani tria so internacionalno priznani glasbeniki; Jure je aktiven na mnogih svetovnih odrih in med drugim prejemnik Nagrade Prešernovega sklada, Robert je večkratni prejemnik nagrade Jazzon in multižanrski glasbenik ter Howard internacionalno renomirani tolkalec in mentor mnogim mladim glasbenikom. Njihova glasba odraža dolgoletno prijateljstvo, ljubezen in sočutje.

- - - 

Jure Pukl Aljosa Videtic 4 600x400Jure Pukl je eden najbolj ustvarjalnih saksofonistov mlajše slovenske jazz generacije. Študiral je na Dunaju, v Haagu, na Berklee College of Music (z mojstri, kot so Joe Lovano in George Garzone) in dokončal magistrski študij na Glasbeni akademiji v Gradcu. Leta 2015 je prejel nagrado Prešernovega sklada. V svoji karieri je igral z zvezdami, kot so Dave Liebman, Branford Marsalis, Esperanza Spalding, George Lewis, Maceo Parker, Vijay Iyer, Jeff Tain Watts in mnogimi drugimi. Jure Pukl se posveča sodobnim interpretacijam jazza. Izdal je 8 avtorskih zgoščenk, ki so prejele odlične kritike v revijah Downbeat, Jazzwise, Jazzpodium, na portalu All of Jazz ter v časopisih The New York Times in The Guardian, kjer so ga označili za »vzhajajočo zvezdo generacije, ki ustvarja glasbo novega stoletja«. Redno nastopa po vsem svetu. 

- - -

howard curtis 600x400Howard Curtis se ponaša s pestro kariero jazz bobnarja, tolkalca, multiinstrumentalista in glasbenega pedagoga, ki traja več kot 25 let. Že petkrat je prepotoval Evropo v sklopu turnej po Nemčiji, Angliji, Avstriji, Švici in Poljskem. Prekrižaril je vse pomembnejše odre po Združenih državah Amerike, sodeloval na številnih jazzovskih festivalih po svetu, ter igral in posnel zavidanja vredno število albumov s svetovno znanimi jazzovskimi glasbeniki in zasedbami, med drugim z Johnom Abercrombiem, Billyjem Harperjem, Orkestrom Jimmyja Dorseya, Georgom Colemanom, Marcom Johnsonom, Oliverjem Lakom in drugimi. Kot pedagog se je ukvarjal s poučevanjem širokega spektra glasbenih vsebin. Trenutno poučuje na Williamovem in Maryjinem koledžu, na Richmondski Univerzi ter Univerzi Commonwealtha v Virginiji, pa tudi na Peabody glasbenem inštitutu ter Univerzi Johna Hopkinsa v Baltimoreju, kjer poučuje bobne, vodi jazzovski tolkalni ansambel ter predava zgodovino jazza in analizo ritma. Curtis prav tako potuje in nastopa z VCU’s Mary Morton Parsons Jazz Masters, univerzitetnim ansamblom, ki izvaja individualne in skupinske ure v šolah ter otrokom približuje jazz-glasbo. Curtis je izdal tri knjige ter nekaj priredb za ansambel jazzovskih tolkal, med njimi pa so tudi štiri stavčne skladbe A Love Supreme Johna Coltraneja.

- - -

robert jukic 600x400Basist, aranžer, skladatelj, pisec besedil in producent Robert Jukič je eden najbolj vsestranskih in plodnih slovenskih ustvarjalcev. Od najstnika, ki je v različnih skupinah in žanrih igral na strune električne bas kitare, se je prelevil v kontrabasista, se vpisal na študij jazza na graški univerzi in začel nastopati z različnimi izvajalci. Glasba ga je popeljala po svetovnih odrih (Avstrija, Belgija, BiH, Češka, Francija, Gruzija, Hrvaška, Italija, Izrael, Japonska, Kosovo, Luksemburg, Madžarska, Maroko, Nemčija, Nizozemska, Rusija, Slovaška, Srbija, Švica, Ukrajina, Velika Britanija, ZDA …), kjer je nastopal in sodeloval z vrsto domačih in tujih ustvarjalcev. Dolg seznam izvajalcev in skupin, s katerimi sodeluje kot instrumentalist in skladatelj, ne pozna ne nacionalnih ne glasbenih mej. Izšlo je že več kot 60 plošč, na katerih je sodeloval kot basist, skladatelj ali aranžer. Vsi glasbeni vplivi se odražajo tudi na njegovih zgoščenkah. Doslej jih je izšlo devet in na njih se je spopadel z različnimi oblikami glasbe – od jazza do klasike, folka, bluza, kantrija, alternativnega popa, šansona in drugih glasb sveta. Sklada za male in velike zasedbe, kratke filme ter multimedijske predstave in plesne uprizoritve. Sodeluje tudi z gledališči in poučuje. Leta 2008 je prejel skladateljsko nagrado jazzon.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy