2020

SLOVESNOST OB 40. OBLETNICI KULTURNEGA DOMA NOVA GORICA IN SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

KD 40let black 600x400

Slovesnost ob 40-letnici Kulturnega doma Nova Gorica in
slovenskem kulturnem prazniku

Kulturni dom Nova Gorica že štiri desetletja pomembno zaznamuje kulturno-umetniško dogajanje na Goriškem in v širšem slovenskem prostoru. Ponosni na prehojeno pot, na kateri smo se srečevali z izjemnimi glasbenimi poustvarjalci, likovnimi umetniki in filmskimi ustvarjalci, z navdušenjem zremo v prihodnost in snujemo nove programe. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki podpirate naša prizadevanja, še posebej vam, drago občinstvo, ki nam vsa leta zvesto sledite. Prav zato si želimo z vami praznovati 40-letnico našega delovanja.


Brez srca človek težko kaj srčnega naredi. Če nič drugega, je vse naokoli tišina, nikjer nič ne bije, je sama tema. V temi smo težko nasmejani, težko smo ustvarjalni in še težje si med seboj delimo besede, zvoke in podobe. Brez srca preprosto ne gre. Pri ustvarjanju srce močno bije, narekuje nam ritem, da z zanosom rišemo, pišemo, govorimo, igramo… . Korak je lahek in obraz veder. Prešerno radostni med ljudi širimo ustvarjalnost, umetnost postane del vseh nas in mi z njo postanemo ustvarjalci. Na tisoče majhnih kapljic dežja, v katera so se ujela semena umetnosti, potuje na vse strani neba in moči zemljo, iz katere bodo vzklile nove, sveže ideje. Želja po ustvarjanju naj bo nam vsem vodilo in smoter, tako kot je to Kulturnemu domu Nova Gorica, ki v letošnjem letu obeležuje 40-obletnico svojega delovanja. Slavnostna prireditev bo v znamenju novogoriških avtorjev. Besede Miljane Cunta, Petre Koršič, Patricije Peršolja, Anje Štefan, Maje Vidmar, Nataše Konc Lorenzutti, Mirta Komela in Alojza Gradnika nam bodo odstirale poglede v svetove žuboreče od življenjskih spoznanj. Veliko ustvarjalnega naboja in iskrivosti je na tem prelepem koščku sveta doma. Ko s pisano besedo še igralci, glasbeniki, plesalci, dijaki in osnovnošolka prepletejo zvoke, tone, melodijo in strast, se znajdemo v vrtincu umetniške kreacije. Prav takem kot jo Kulturni dom, že štirideset let, skozi glasbo, film in likovno umetnost, prenaša svojemu raznolikemu in bogatemu občinstvu in na tak način plemeniti goriški prostor.

Samanta Kobal, režiserka 


Ustvarjalci programa:
Samanta Kobal, scenarij in režija
Jan Mozetič, avtor kratkega filma
Mojca Valič, scenografija

Nastopajoči:
Nataša Konc Lorenzutti
, dramska igralka
Peter Harl, dramski igralec
Gaja Velušček, dijakinja Gimnazije Nova Gorica, dramsko – gledališke smeri
Marija Poša, dijakinja Gimnazije Nova Gorica, gledališko – filmske smeri
Anže Arčon, dijak Gimnazije Nova Gorica, gledališko – filmske smeri
Aleksandar Jovanovski, dijak Gimnazije Nova Gorica, gledališko – filmske smeri
Veronika Lorenzutti, osnovnošolka 5. razreda Osnovne šole Dobravlje, podružnice Črniče
Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža - Vrh sv. Mihaela, Mateja Černic, zborovodkinja, Matjaž Zobec, pianist
Godalni kvartet Nova
Kvartet saksofonov Roya: Petra Horvat, sopranski saksofon, Weronika Partyka, altovski saksofon, Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon in Jovana Joka, baritonski saksofon
Anže Vrabec, klaviature 
Helena Hartte in Miro Perat, plesalca

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy