2021

Glasbeni kolaž: Denise Dantas - brazilska glasbena atrakcija od sambe do brazilskega jazza

Ploščad Silvana Furlana

denise dantas 2 600x400 B W

DENISE DANTAS & THE BAND *

Denise Dantas, vokal
Egon Boštjančič, kitara
Primož Podobnik, bobni
Roberto Franceschini, bas
Davide Tomasetig, klaviature

* Koncert je nastal v sodelovanju s Kulturnim domom Gorica (I) in
spada v festival Across the border.


Priznana brazilska pevka in igralka Denise Dantas je oblikovala edinstven avtorski izraz, v katerem znotraj sodobne brazilske glasbe združuje sambo in vplive inovativnega sodobnega jazza. Atraktivno zvočno kombinacijo najboljšega iz obeh umetniških izrazov pa skupaj s skupino artikulira tudi kot brazilski jazz. Z glasbeniki je ustvarila prepoznaven zvok sambe z elementi jazza in ga predstavlja pod imenom "Sambei no Jazz ". Koncerti z istim imenom pa predstavljajo pravo glasbeno doživetje, v kar se je lahko prepričalo tudi razplesano občinstvo na njihovih nastopih v naših krajih.

Zvočno osnovo zasedbe predstavljata strastna in dinamična samba, ki je v svojem bistvu tipičen brazilski ples z živahnim, veselim in zabavnim ritmom ter brazilske glasbene variacije na sodobni jazz. Tehnično izjemno podkovani kvintet izvaja tako avtorske skladbe kot prearanžirane brazilske standarde, bogate melodije in čvrsti ritmi pa so podprti z doživeto vokalno interpretacijo Denise Dantas. Brazilska pevka prepeva o burni zgodovini, duhovnosti in raznolikosti svoje domovine.

Denise že več kot dve desetletji z glasbenimi izkušnjami združuje precej različni kulturi, od leta 2004 pa živi med Italijo in Slovenijo. Vse od prihoda se posveča širjenju brazilske glasbe in kulture v Evropi ter sodeluje z različnimi glasbeniki v severni Italiji, Španiji in Sloveniji. 

Svojo umetniško pot je Denise Dantas začela v 80. letih kot pevka v lokalnih klubih v mestu Feira de Santana, v brazilski zvezni državi Bahia. Bahia in prestolnica Salvador veljata za enega centrov brazilske glasbe, Denis pa si je z razpoznavnim vokalom in številnimi zmagami na pevskih tekmovanjih utrla pot v ospredje glasbene scene. Sodelovala je z uveljavljenimi izvajalci kot so Geronimo, Vevé Calazans, Saul Barbosa, Tonho Materia, Paulinho Boca Cantor in Master Fred Danta.

Med letoma 1994 in 1997 se je Denise predstavila na številnih karnevalih v Braziliji, potem pa je 4 leta ustvarjala kot članica gledališke skupine "As Raidiantes". Glasbeno kariero je dopolnjevala z angažmaji v množičnih medijih in “industriji zabave”, med drugim se je pojavljala v vlogi radijske voditeljice in televizijske igralke. Osnovna preokupacija je vendarle ostala glasba, po projektu "Sons do Brasil" pa se Denise Dantas intenzivno posveča ustvarjanju in popularizaciji brazilske glasbe in kulture.

V primeru slabega vremena bo koncert v Kulturnem domu Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy