2021

ROYA SAXOPHONE QUARTET

Grad Kromberk

roya nova 600x400 BW

X. sezona/ II. koncert


ROYA SAXOPHONE QUARTET

Petra Horvat, sopranski saksofon 
Joanna Blejwas, altovski saksofon 
Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon  
Jovana Joka, baritonski saksofon


ROYA Quartet je zasedba z izrazito multikulturno iden­titeto, ki jo krasi pestrost tradicije, izkušenj, dediščine in vrednot. Petro Horvat, Weroniko Partyka, Betko Bizjak Kotnik in Jovano Joka je v sestav spojila ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja z že­ljo, da širši publiki predstavijo repertoar za klasični sa­ksofon na vrhunski ravni, in to v edinstvenem sestavu, kot je ženski kvartet saksofonov. Sestavljajo ga štiri iz­vrstne saksofonistke, ki so študirale pri priznanih peda­gogih doma in v tujini in ki so prejele številne nagrade na uglednih tekmovanjih. V letu 2021-22 bo v kvartetu Weroniko Partyka nadomeščala Joanna Blejwas, ki je po končanem študiju v Poznanu magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Repertoar kvarteta je širok. Poleg standardnega repertoarja za kvartet saksofonov čla­nice ROYA Quarteta v sporede rade vključujejo tudi nova dela. Krstno so izvedle dela skladateljic in skladateljev: Nine Šenk, Larise Vrhunc, Johan­nesa Kretza, Margarete Ferek - Petrić, Anne Marie Hu­szcza, Oliwie Abravesh, Leona Firšta, Carlosa de Castellernaua, Manuela Gonzaleza Ponisia in Zvezdane Novaković. V svojih projektih se odmikajo od ustaljenih poti z is­kanjem drugačnih glasbenih žanrov in oblik izražanja. Tako je nastal njihov letni dogodek Ladies Night, kjer je kvartet do sedaj predstavil programa Ladies go Tango v sodelovanju z zasedbo Quatro por Tango in argentin­skim skladateljem Fernandom Muslerom ter Village La­dies v sodelovanju s pevko in skladateljico Zvezdano Novaković.

S samostojnimi koncerti se je sestav doslej predstavil na festivalih na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Av­striji, Franciji, Sloveniji in v Srbiji ter s svojimi vrhunski­mi in temperamentnimi interpretacijami vedno požel navdušenje. Na povabilo prof. Federica Jaureguiberrya iz Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti La Plata (Argentina), so se maja 2019 s šestimi koncerti predstavile na turneji po provinci Buenos Aires in za študente kompozicije omenjene univerze pripravile predavanje sodobnih skladb iz repertoarja.

V zadnjih dveh letih je ROYA Quartet sodeloval na treh zgoščenkah skladateljic: Nine Šenk »Art«, Anne Ma­rie Huszcza »wydziwiAnka« in skladateljice ter pevke Zvezdane Novaković »Slovena Voices«

Program:

Johann Sebastian Bach (trans. Katsuki Tochio)
Italijanski koncert BWV 971
1. Allegro
2. Andante
3. Presto

Jean Rivier:
Grave et Presto

György Ligeti (trans. Fabio Oehrli)
Šest bagatel
1. Allegro con spirito
2. Rubato lamentoso
3. Allegro grazioso
4. Presto ruvido

Guillermo Lago
Ciudades – Sarajevo

Leon Firšt - krstna izvedba
Get it?

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy