2021

ŽAN TETIČKOVIČ: »PRISTANIŠČE ŽIVLJENJA II. – ENSO«

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Jean John 2019 The Port of LIfe 2 Foto AndrejLamut 600x400

ŽAN TETIČKOVIČ:
»PRISTANIŠČE ŽIVLJENJA II. – ENSO«/ »THE PORT OF LIFE II. – ENSO«

Žan Tetičkovič, tolkala, elektronika in kompozicija
Tomaž Gajšt, trobenta in flugelhorn
Lenart Krečič, tenor saksofon
Jani Moder, kitara
Alba Nacinovich, vokal
Marko Črnčec, klavir
Miha Koren, bas

Godalni kvartet Janus Atelier:
Matija Krečič, violina
Nejc Avbelj, violina
Barbara Grahor, viola
Zoran Bičanin, violončelo

Vstopnina: 10 €


Glasbeno obsežno delo, ter trilogija z naslovom "Pristanišče življenja", ("The Port of Life" ZKP RTV, 2016, awarded 2017 ASCAP Johnny Mandel Prize, ameriška premiera v slavnem National Sawdust v Brooklynu), ki skozi konceptualno in žanrsko raznoliko glasbeno zasnovo prepleta psihološko izkušnjo priseljenca v fazah akulturacije in opisuje njegovo dolgoročno pot do pridobitve kulturne identite, je obsežno skladateljsko delo večkrat nagrajenega in v New Yorku živečega slovenskega jazz glasbenika Žana Tetičkoviča (Jean John). Medtem, ko se v drugem delu trilogije (“The Port of Life II. - Enso, premiera na Jazz festivalu Ljubljana 2020), skladatelj spoprime s problematiko kulturne marginalizacije, pa je v fazah nastajanja prav tako že zadnji del trilogije, in sicer tretji album, The Port of Life III. "Patience", glasba ki jo bo originalna zasedba premierno predstavila na jesenski turneji letos. 

Podpirati sanje priseljencev pomeni podpirati njihovo svobodo pri ustvarjanju platform, ki jim omogočajo iskreno izraznost. The Port of Life je takšna platforma in sanje, ki jih projekt skuša osmisliti so namenjene vsem migrantom, ki so bili iz enega ali drugega razloga ločeni od svojih prvotnih domov.


Jean JohnŽan Tetičkovič (1991), je v New York-u živeči slovenski tolkalist, producent, teoretik, skladatelj, dobitnik prestižne kompozicijske nagrade ASCAP Johnny Mandel prize 2017, večkrat nagrajeni skladatelj in diplomant priznane akademije za jazz in sodobno glasbo v New Yorku, “The New School For Jazz and Contemporary Music. Je član ter so-ustanovitelj številnih projektov tako v New York-u kakor tudi v Sloveniji, kot bobnar je pri svojih 27 letih sodeloval že z zvenečimi imeni jazzovske scene tako v New York-u, kakor tudi v Sloveniji. Kot skladatelj je avtor številnih projektov, kot notni graver trenutno sodeluje s slovitim Jack DeJohnett-om in Ron Carterjem, kot teoretik in profesor pa se je ob pisanju obsežnega akademskega učbenika o polifoniji med drugim prvič preizkusil tudi kot profesor kontrapunkta.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy