2021

GLASBENI KOLAŽ: Avtomobili

Bevkov trg

AVTOMOBILI 600x400

GLASBENI KOLAŽ 
- poletni večeri z goriškimi glasbeniki - 


AVTOMOBILI

Marko Vuksanović, vokal
Mirko Vuksanović, klaviature, vokal
Boštjan Andrejc Bushy, kitara, vokal
David Morgan, bobni
David Šuligoj, bas kitara


Primorska skupina Avtomobili letos praznuje 39 let delovanja in je gotovo ena najstarejših rockovskih skupin, ki so neprekinjeno delovale vsa leta obstoja. Koncertni repertoar avgustovskega nastopa na Bevkovem trgu se bo sprehodil skozi vsa obdobja 39-letnega ustvarjanja skupine in se dotaknil vseh uspešnic.

V osemdesetih letih je zasedba pretežno nastopala zunaj Slovenije, v republikah nekdanje države, pozneje pa svoje delovanje in ustvarjanje usmerila na slovenski prostor. Eden prvih nastopov je leta 1983 bil na Novem rocku v Ljubljani. Leta 1984 so fantje zmagali na mladinskem festivalu v Subotici, kar je bila tudi izvrstno izhodišče za vrsto koncertov po Jugoslaviji, ki so jim omogočili nekajletno uspešno prisotnost na takratnem glasbenem prizorišču. Istega leta je izšla tudi njihova prva plošča Mjesec je opet pun. Že naslednje leto je izšla plošča Dugo toplo ljeto, ki je še dodatno utrdila sloves skupine kot ene najbolj izvirnih in svežih v tistem času. Zadnja plošča, posneta tudi v srbohrvaškem jeziku in na vinilu, je izšla leta 1987 pod naslovom Krenimo. Po nekajletnem diskografskem premoru izide plošča Mraz (1992), ki ji sledijo Skozi leta (1994). V letih 1994 in 1996 so Avtomobili prejeli nagrado Zlati petelin kot najboljša slovenska rockovska skupina. Sledijo albumi Drugi svet (1995-kompilacija), Navaden dan (1997), Največji zadetki (1998-kompilacija), Enakonočje (2000), Mesta železniških postaj (2006) ter album Klub klubov(2008), posnet v živo, ki predstavlja nekakšen kronološki sprehod skozi celotno diskografijo skupine. Plošča Pozna pomlad (2012) je bila delo aktualne zasedbe z nekoliko modernejšimi priredbami, obenem pa skupina obdrži svoj edinstveni slog. Leta 2014 skupina prejme nagrado Franceta Bevka, ki jim jo občina Nova Gorica podeli kot priznanje za dolgoletno izvirno avtorsko ustvarjalnost. Leta 2016 izide njihov še vedno aktualni studijski album Daleč.

Skupina, ki je sicer v vseh teh letih doživela veliko kadrovskih sprememb, od nastanka redno koncertira, velja pa omeniti tudi sodelovanja s številnimi slovenskimi ustvarjalci, kot so Tomaž Domicelj, Zoran Predin, Severa Gjurin idr.


Program bo izpeljan ob upoštevanju navodil in ukrepov NIJZ za preprečevanje in 
širjenje okužbe z virusom Covid-19. Zaščitimo sebe in druge. 

V primeru slabega vremena bo koncert v Kulturnem domu Nova Gorica.

MONG z napisom MALI

GO 2025 color 325x80

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy