2021

SAXGO21: WABI SABI - Rastko Obradović & Bojan Z

Ploščad Silvana Furlana, Nova Gorica

WABI SABI Rastko Bojan

WABI SABI 
Rastko Obradović, tenorski saksofon
Bojan Z, klavir


WABI SABI je naslov plošče, ki sta jo posnela beograjski saksofonist Rastko Obradović, nova zvezda saksofona na evropski jazz sceni, in Bojan Z, srbski pianist, ki živi in deluje v Parizu. Plošča je pravo 20-minutno popotovanje od vzhoda proti severu in naprej, ki se prične z mikavno skladbo "333". V tej začarani pobarvanki iz ene skladbe v drugo glasbenika oživljata slikovite vzhodnoevropske melodične slike. Skladbe plešejo, jokajo, dihajo, včasih tudi istočasno. Njihov zvok je pristen in intenziven.

WABI SABI naslovnica 600x400

V svetu odličnosti si vsi prizadevajo za popolnost, nepopolnost pa je tista, ki osvobaja. Rastko in Bojan nas znata na zelo impresiven način povleči v njun vrtinčasti jazz z očitno geografsko noto.

WABI SABI Rastko Obradovic photo Vladimir Tatarevic sRastko Obradović, ki je diplomiral na oddelku za jazz na norveški glasbeni akademiji v Oslu, je iskan saksofonist, ki nenehno prejema vabila za nastope in studijske angažmaje doma in v tujini. S skrbno izbiro glasbenikov in projektov, v katerih sodeluje, gradi svoj ugled in ustvarja prostor za lastne projekte. Zveneča imena, s katerimi je sodeloval, so Vasil Hadžimanov, kvartet Miloša Branisavljevića, Raymond S. Lavik, Hermund Nygård, Simen K. Halvorsen, Schime Trio, Marko Djordjević idr.

Bojan Zulfikarpašić, umetniško Bojan Z, je v Franciji živeči pianist južnoslovanskega rodu. Je zvočni ekspresionist, ki klasično, balkansko in drugo glasbo združuje v samosvoj glasbeni izraz. »Moja osebna drža je, da jazz pravzaprav ni glasba, temveč odnos do nje,« pravi Bojan Z, ki je sprva igral s priznanimi francoskimi glasbeniki, npr. Aldom Romanom in Michelom Portalom, kmalu pa je začel ustanavljati svoje zasedbe in z njimi snemati albume. Nastopal je z neverjetnimi glasbeniki, kot so Henri Texier, Noël Akchoté, Julien Lourau, Magic Malik, Karim Ziad, Kudsi Erguner, Ari Hoenig in Amira Medunjanin. Med nagradami posebej izstopa naslov viteza kulture in umetnosti, ki mu ga je podelila francoska vlada, leta 2005 pa so ga razglasili za najboljšega evropskega jazzovskega glasbenika.

WABI SABI BOJAN COLOR porezana

Bojanovo ustvarjanje je bila ena ključnih referenc in navdihov med Obradovićevem glasbenem odraščanju in izobraževanju, danes pa ob boku skupaj ustvarjata glasbeni dialog v istem jeziku. Rastko in Bojan globoko črpata iz njunega vzajemnega glasbenega ozadja in ga z izjemno sinergijo spreminjata v sodobni jazz.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy