2022

Ansambel IL POMO D'ORO

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

image2

IX. koncert

IL POMO D'ORO
Federico Guglielmo, violina in vodenje
Raffaele La Ragione, mandolina – solist
Elisa Citterio, violina
Francesco Lovato, viola
Francesco Galligioni, čelo
Alessandro Pivelli, bas
Roberto Loreggian, čembalo

Ansambel Il pomo d'oro je bil ustanovljen leta 2012. Odlikuje ga pristna in dinamična interpretacija opernih ter instrumentalnih del iz obdobja baroka in klasike. Zasedbo tvorijo profesionalni glasbeniki, ki sodijo med najboljše poustvarjalce svetovne glasbene zakladnice. Ansambel je do danes sodeloval s slavnimi dirigenti, kot so Riccardo Minasi, Maxim Emelyanychev, Stefano Montanarijem, George Petrou, Enrico Onofri in Francesco Corti, pri različnih projektih pa orkester vodi koncertna mojstrica Zefira Valova. Od leta 2016 zasedba nastopa pod umetniškim vodstvom dirigenta Maxima Emelyanycheva, od leta 2019 pa tudi pod taktirko glavnega gostujočega dirigenta Francesca Cortija. Il pomo d'oro je reden gost prestižnih koncertnih dvoran in festivalov po vsej Evropi.

Ime ansambla Il pomo d'oro se nanaša na opero Antonia Cestija iz leta 1666. Il Pomo d'Oro, ki je bila sestavljena iz poročnega slavja cesarja Leopolda I. in Margarite Tereze Španske, je bila verjetno ena največjih, najdražjih in najbolj spektakularnih opernih produkcij v še mladi zgodovini žanra. 24 različnih scenskih podob, konjski balet s 300 konji, ognjemet s 73.000 raketami, številni »posebni učinki« – vse to so bili presežniki, zaradi katerih naj bi cesarjev dvor postal vrhunec kulturnega sijaja Evrope. Diskografijo zasedbe tvorijo številni operni posnetki in recitali z vrhunskimi solisti, kot so kontratenoristi Jakub Józef Orliński, Franco Fagioli, Max Emanuele Cenci in Xavier Sabata, mezzosopranistki Ann Hallenberg in Joyce DiDonato ter sopranistki Francesca Aspromonte in Emöke Barath. Bogato bero diskografije zasedbe Il pomo d'oro je v obliki mnogih mednarodnih nagrad in priznanj prepoznala tudi širša strokovna javnost.

Orkester Il pomo d’oro je uradni ambasador El Sistema Greece, humanitarnega projekta za brezplačno glasbeno izobraževanje otrok v grških begunskih centrih, kjer redno izvaja dobrodelne koncerte ter ponuja delavnice in glasbene ure po metodi El Sistema.

solist raffaele 350Tokratni solist Raffaele La Ragione je v roke vzel mandolino že zelo zgodaj v mladosti. Od takrat se posveča raziskovanju zgodovinskih inštrumentov in njihovemu izvirnemu repertoarju, ki ga je obeležil s številnimi posnetki. V letu 2020, ob 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna, je izdal ploščo Beethoven in njegovi sodobniki (Arcana-Outhere Music), ki je požela številne pozitivne glasbene kritike. Letos je izdal svoj samostojni prvenec Mandolin on Stage z ansamblom Il Pomo d’Oro pod vodstvom Francesca Cortija, ki se posveča največjim mandolinskim koncertom in je posnet s tremi zgodovinskimi mandolinami. Vedno se je spogledoval tudi s popularno glasbo. Od leta 2018 je bil del Orchestra Italiana Renza Arboreja, znanega italijanskega kantavtorja in šovmana, s katerim je nastopil na številnih turnejah in v televizijskih oddajah. Je profesor mandoline na konservatoriju v italijanskem Bergamu.

Uradna spletna stran zasedbe: https://www.ilpomodoro.org/


Koncertni program: 
Antonio Vivaldi, Baldassarre Galuppi, Giovanni Paisiello, Domenico Scarlatti, Francesco Lecce

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy