2022

BACH CONSORT WIEN, Francisco Brito, tenor & Rubén Dubrovsky, dirigent

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

KD 5 10.1.2022 600x400

V. koncert

Vidala, baročne korenine južnoameriške glasbe

BACH CONSORT WIEN
Francisco Brito, tenor
Rubén Dubrovsky, dirigent

Danes eden najpomembnejših avstrijskih baročnih ansamblov Bach Consort Wien je bil ustanovljen leta 1999. Sestav, ki ga že od začetka vodi Rubén Dubrovsky, redno koncertira na prestižnih evropskih odrih in se predstavlja na številnih festivalih. Pohvali se lahko s sodelovanji z različnimi priznanimi solisti, kot so npr. Emma Kirkby, Bernarda Fink, Christiane Karg, Franco Fagioli, Michael Schade in Andreas Scholl, ter gostujočimi dirigenti. Dunajski baročni ansambel je znan tudi po tem, da svojih nastopov ne bogati le z raznolikim repertoarjem, temveč vanje vključuje tudi plesalce in literaturo, tako da koncerti postanejo pravi interdisciplinarni projekti. Za januarski koncert so pripravili zanimiv program, ki so ga poimenovali »Vidala, baročne korenine južnoameriške glasbe«. Sestavljajo ga tradicionalne glasbe iz Argentine, Bolivije, Peruja in Čila, ki so jih na stari način zbirali ali komponirali Atahualpa Yupanqui, Andrés Chazarreta, bratje Díaz in drugi. Številne pesmi so dela anonimnih skladateljev, ki so se tekom stoletij prenašala skozi generacije, plesi pa imajo korenine v baročnih časih in so se oblikovali pod vplivom glasbe španskih kolonizatorjev, staroselcev južne Amerike ter afriških sužnjev. 

A 2020 21 3 Bach

Na velikem odru Kulturnega doma Nova Gorica se bo sestavu pridružil argentinski tenorist Francisco Brito, ki je študij petja začel v svoji domovini že pri enajstih letih. Nato je izobraževanje nadaljeval v Italiji na Accademii d'Arte Lirica v Osimu in na Scuoli dell'Opera Italiana v Bologni, kjer se je specializiral za Rossinijev repertoar.

Koncert je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana
OeKF Logo weiss

Program: Torres y Ferreira, A. Yupanqui, A. Chazarreta, J. Díaz Bazán, R. Carnota, G.Prieto, J. Torres Aparicio, F. Dardo Palorma, G. Leguizamón, A. Chazarreta, R. Carnota, skladbe bratov Ábalos in bratov Simón ter nekaj tradicionalnih del.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy