2019

ZELENA KNJIGA, r. Peter Farrelly (ZDA, 2018) - zaključeno za šole

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

ZELENA KNJIGA, r. Peter Farrelly (ZDA, 2018)

Zelena knjiga (Green Book, ZDA, 2018, 130 min.)

V filmu, posnetem po resnični zgodbi, postane neotesani "vunbacitelj" italijanskega porekla voznik afroameriškega klasičnega pianista na turneji po ameriškem jugu šestdesetih let. Humorja polna Zelena knjiga je očarala festivalska občinstva in osvojila oskarja za najboljši film!

Režija: Peter Farrelly
Scenarij: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly
Fotografija: Sean Porter
Glasba: Kris Bowers
Produkcija: Jim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler
Igrajo: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini
Festivali, nagrade: Toronto (nagrada občinstva); zlati globus za najboljši film v kategoriji muzikal ali komedija, za scenarij in stransko moško vlogo; dve nagradi National Board of Review; nagrada Ameriškega filmskega inštituta za enega desetih najboljših filmov leta; Mill Valley (nagrada občinstva); trije oskarji: za film, stransko moško vlogo in izvirni scenarij
Distribucija: Cinemania group

Zgodba
New York leta 1962. Dr. Don Shirley, svetovno znan temnopolti pianist, se odpravlja na turnejo po globokem jugu. Za šoferja in varnostnika najame Tonyja Vallelongo, redarja italijanskega rodu iz Bronxa. Medtem ko potujeta skozi razklano deželo in se soočata z rasističnimi izpadi lokalnih prebivalcev, se med omikanim pianistom s tremi doktorati in neizobraženim šoferjem vprašljivih manir nepričakovano razvije prisrčna prijateljska vez.

Izjava avtorja
»Res si želim, da bi ljudje videli ta film /…/, ker verjamem, da zares lahko nekaj malega spremeni, da lahko združi ljudi. /…/ Zavedali smo se nevarnosti, da bi ga gledalci označili kot še eno zgodbo, v kateri belec rešuje črnca, saj Tonyja najamejo, da bi Dona varoval. In Tony zares reši Dona iz nekih posvetnih zagat, toda Don reši Tonyjevo dušo. Izboljša ga. Tony je na začetku rasist, potem pa odpre svoje srce. Oba se spremenita. Prav tako nismo želeli, da bi bil črnec tisti, ki spremeni belca. Gre le za to, da dva moška najdeta skupno točko. /…/ Šele ko sem v vlogah zasedel dva izmed najboljših igralcev našega časa, sem dojel, da se tu skriva veliko humorja. /…/ Film ne želi pridigati. To ni film o rasi, ampak o ljubezni, o tem, kako lahko ljudje z različnih bregov pridejo skupaj in ugotovijo, da smo v resnici vsi enaki.«
Peter Farrelly, režiser

Zanimivosti
Film je zasnovan na resničnih dogodkih. Pod scenarij in produkcijo se je podpisal tudi Nick Vallelonga, sin danes že pokojnega Tonyja Vallelonge, ki je zgodbo oblikoval po pripovedovanjih svojega očeta.

Zelena knjiga se je imenoval priročnik za afroameriške popotnike, ki ga je med letoma 1936 in 1966, v času, ko je bila rasna diskriminacija v ZDA vsesplošno razširjena in marsikje tudi zakonsko predpisana, izdajal poštni uslužbenec Victor Hugo Green. V zeleni knjižici so bili zbrani napotki, ki so temnopoltim olajšali potovanje po državah ZDA, pa tudi podatki o prijaznih prenočiščih, obedovalnicah, trgovinah, črpalkah in drugih nujnih popotnih postojankah. Priročnik je bil nepogrešljiv sopotnik Afroameričanov vse do zakonske prepovedi rasne segregacije.

Režiser
Peter Farrelly (rojen leta 1956 v Phoenixvillu v ameriški zvezni državi Pensilvanija) je ameriški režiser, scenarist, producent in pisatelj. Sprva se je ukvarjal s pisateljevanjem, po diplomi iz lepih umetnosti na univerzi Columbia pa se je preselil v Los Angeles in začel pisati scenarije. Z bratom Bobbyjem sta spisala, zrežirala in producirala vrsto uspešnih komedij, Zelena knjiga pa je prvi film, ki ga je Peter Farrelly posnel samostojno, brez bratove sorežije. Premierno je bil prikazan na festivalu v Torontu, kjer je prejel nagrado občinstva, za njo pa še vrsto priznanj na drugih festivalih in kar pet nominacij za zlate globuse.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy