2019

DOLINA MIRU, r. France Štiglic (Slovenija, 1956) - zaključeno za šole

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Dolina miru

Dolina miru (Jugoslavija, 1956, 88 min.) 7+

Zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu, je bila ob svoji šestdesetletnici in v restavrirani različici leta 2016 kot prvi slovenski film predstavljena v prestižni sekciji Canske klasike. Tokrat film predvajamo v okviru Slovenskega tedna filma, ki obeležuje 100.obletnico rojstva Franceta Štiglica.

Režija: France Štiglic
Scenarij: Ivan Ribič
Fotografija: Rudi Vaupotič
Produkcija: Triglav film
Igrajo: John Kitzmiller, Tugo Štiglic, Eveline Wohlfeiler
Restavracija filma: Iridium Film za Slovenski filmski center
Distribucija: Slovenski filmski center
 
Zgodba
Po ameriškem bombardiranju slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati dečku o dolini, o kateri ji je nekoč pravila babica in kjer vedno vlada mir. Odločena, da poiščeta to »dolino miru«, otroka zbežita iz sirotišnice. Na poti srečata ameriškega pilota Jima. Čeprav so mu za petami nemški vojaki in partizani, se Jim junaško odloči, da ju bo prek sovražnega ozemlja pospremil do cilja.

Komentar
»Jugoslovanski filmi so takšna redkost, da ne smemo zamuditi niti enega samega kadra. In ta film ponuja še več: zares je prvovrsten. /…/ Simboli, ki v tem kratkem opisu bijejo v oči, so v film v resnici nadvse delikatno vtkani po zaslugi režiserja Franceta Štiglica, ki si zasluži najvišje pohvale za svoj zadržan, umerjen pristop in tehnično veščino.«
Roger Regent, Le technique cinématographique (1957)

»Ganljiva in iskrena pustolovščina.«
Louis Chavet, Le Figaro (1957)

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy